Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Do ÚPN sa dostal Tarnóczy, údajný zástanca Slovenského štátu

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Členom správnej rady Ústavu pamäti národa, ktorý sa venuje výskumu zločinov totalitných režimov, sa stal údajný zástanca vojnového Slovenského štátu Arpád Tarnóczy. Do funkcie ho zvolili poslanci parlamentu vo štvrtkovom opakovanom tajnom hlasovaní, výsledky voľby zverejnili dnes. Kandidáta navrhla vládna Slovenská národná strana.

Tarnóczy, ktorý sa narodil v roku 1936, je predsedom Zväzu protikomunistického odboja. V minulosti bol poslancom za HZDS a neskôr aj veľvyslancom v Maďarsku. V roku 1997 vzbudil znepokojenie v slovenskej židovskej obci, keď odhalil pamätnú tabuľu vysokému funkcionárovi Slovenského štátu z čias druhej svetovej vojny Jozefovi Kirschbaumovi. Kirschbaum bol náčelníkom jednej zo zložiek Hlinkovej gardy a veľvyslancom vo Švajčiarsku. Slovenský štát sa za druhej svetovej vojny podieľal na vyhladení desaťtisícov slovenských židov.

V roku 2006 sa Tarnóczy uchádzal aj o post šéfa ÚPN, kandidatúry sa však nakoniec vzdal.

ÚPN existuje od roku 2003 a okrem dokumentácie zločinov komunizmu sa zaoberá aj obdobím Slovenského štátu. Na internete napríklad zverejnil registračné protokoly bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti či zoznam likvidátorov židovského majetku počas druhej svetovej vojny.

Správna rada ÚPN má deviatich členov, z nich predsedu a štyroch členov volí Národná rada. Pôvodne mal parlament zvoliť dvoch zástupcov do rady, avšak žiaden ďalší kandidát nezískal potrebný počet hlasov. Poslanci sa preto k voľbe vrátia, aby vybrali aj ďalšieho člena rady. O post v správnej rade sa uchádzal napríklad aj historik Ivan Mrva, ktorý podľa denníka Sme v minulosti zľahčoval deportácie slovenských židov do koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu