Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zamestnanci Lesov SR podali trestné oznámenie

Jozef Marko
Jozef Marko

BANSKÁ BYSTRICA - Zamestnanci štátneho podniku Lesy SR, ktorí minulý týždeň upozornili premiéra a ministra pôdohospodárstva otvoreným listom na klientelizmus pri hospodárení v tomto podniku, podali v stredu ráno na Okresnej prokuratúre v Banskej Bystrici trestné oznámenie vo veci spáchania trestného činu nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom.

Ako uviedol jeden z aktérov Jozef Marko, v oznámení uviedli 27 prípadov nakladania s majetkom v Lesoch SR, pri ktorých majú podozrenie z trestnej činnosti. Týkajú sa prenajímania poľovných revírov, predajov nehnuteľného majetku, zmlúv na poskytovanie služieb aj predajov dreva.

O týchto prípadoch lesníci ešte v pondelok informovali v štvorstranovom dokumente aj dozornú radu Lesov SR, ktorá zasadala v Liptovskom Hrádku, oficiálnu odpoveď dozornej rady zatiaľ nemajú. Osobne o nich chcú v stredu informovať aj premiéra Roberta Fica.

Na svoj otvorený list, ktorým minulý štvrtok upozornili na neschopnosť manažmentu Lesov SR, predaje majetku bez korektných výberových konaní a ovplyvňovanie rozhodnutí vedenia tohto podniku klientelizmom a lobistickými skupinami, nadviazali štátni lesníci v pondelok spustením celoslovenskej petície proti zneužívaniu lesov na Slovensku a za ich odborné a transparentné obhospodarovanie, bez koristníctva, bez politického vplyvu a vplyvov lobistických a záujmových skupín. "Sme proti tomu, aby lesy boli predmetom politického obchodovania!“ uvádza sa v petícii.

Politický vplyv v Lesoch SR potvrdil ešte v piatok člen ich manažmentu, rozvojovo-technický riaditeľ Peter Chrust. "Každý závod v rámci Slovenska je pridelený určitej koaličnej strane. Neviem to už presne povedať - je tuším sedem závodov SNS, tuším osem závodov HZDS a zvyšok Smeru," povedal pre médiá Chrust. Generálny riaditeľ Lesov SR Jozef Minďáš považuje upozornenia zamestnancov na ovplyvňovanie tohto podniku lobistickými skupinami za hypotetické tvrdenia, ku ktorým sa nechce vyjadriť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu