Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Riaditeľ Lesov SR vníma list zamestnancov ako útok na neho

BANSKÁ BYSTRICA - Otvorený list časti zamestnancov štátneho podniku Lesy SR, v ktorom premiéra a ministra pôdohospodárstva upozorňujú na neschopnosť manažmentu tohto podniku, predaje majetku bez korektných výberových konaní a ovplyvňovanie rozhodnutí vedenia podniku klientelizmom a lobistickými skupinami, považuje generálny riaditeľ Lesov SR Jozef Minďáš za vopred pripravenú aktivitu namierenú proti nemu.

"Využili moju dvojdňovú neprítomnosť na pracovisku. Sú isté indície, že to bola istým spôsobom pripravená akcia na diskreditáciu mojej osoby a následné odvolanie z funkcie generálneho riaditeľa," povedal na piatkovej mimoriadnej tlačovej besede Minďáš s tým, že ide o aktivity komunikačného odboru generálneho riaditeľstva Lesov SR, ktorého pracovníci vystupovali bez konzultácie s vedením podniku v mene zamestnancov.

Dôvod, prečo list iniciovali a podpísali pracovníci generálneho riaditeľstva, môže byť podľa Minďáša ten, že po avizovanej reštrukturalizácii má zo súčasných 128 zamestnancov na generálnom riaditeľstve zostať 50 až

Minďáš pripomenul, že lesníctvo patrí k odvetviam najohrozenejším dôsledkami krízy, čo si vyžiadalo opatrenia ako skrátenie pracovného týždňa i pripravovanú reštrukturalizáciu. Zdôraznil, že od 1. júla sa podnik vracia k normálnemu režimu pracovného týždňa. K obvineniu, že vedenie podniku je ovplyvňované záujmovými skupinami uviedol, že ide o hypotetické tvrdenia, ku ktorým sa nechce vyjadriť.

Priamo odpovedať na nasledujúcu otázku, či ho ovplyvňujú záujmové skupiny, odmietol slovami: "Už som sa vyjadril". Ku kritike prenájmov poľovníckych revírov bez verejných súťaží riaditeľ uviedol, že cenu prenájmov zvýšili oproti úradnej cene päťnásobne a výnosy z prenájmov stúpli za vlaňajšok oproti roku 2006 o 14 percent na 98 mil. korún (3,25 mil. eur). Netransparentné predaje dreva odmietol aj obchodný riaditeľ Lesov SR Jaroslav Holiga. "Zmluvy, ktorými predávame našu drevnú hmotu, sú vypracované na základe smernice. Ani jeden zákazník nie je ukrátený ani protežovaný," uviedol Holiga.

Rozvojovo-technický riaditeľ Lesov SR Peter Chrust s otvoreným listom súhlasí a podpísal ho. Prekážajú mu najmä predaje kmeňového majetku, ktorý by Lesy SR mohli v budúcnosti potrebovať. "Nie som úplne stotožnený s rozhodnutím podniku púšťať niektoré nehnuteľnosti. Ide hlavne o nehnuteľný majetok, ktorý je hlboko v kmeňových štátnych lesoch, ktorý perspektívne môže byť potrebný pre hospodárenie alebo pre diverzifikáciu tržieb Lesov SR," povedal Chrust.

V otvorenom liste, ktorý vo štvrtok podpísalo 58 zo 128 pracovníkov Generálneho riaditeľstva Lesov SR, zamestnanci žiadajú premiéra a ministra pôdohospodárstva, aby nepripustili rozvrat štátnych lesov. "Chápeme význam a potrebu úsporných opatrení, no nechápeme a nesúhlasíme s tým, prečo má byť okrem iného aj nezodpovedné a nehospodárne nakladanie s majetkom a financiami nášho štátneho podniku kompenzované úpravou pracovného času, skracovaním našich miezd a pripravovaným prepúšťaním zamestnancov. (…) Takýmto nezodpovedným konaním začína byť vážne ohrozená trvalá udržateľnosť lesného hospodárstva a plnenie celospoločenských funkcií lesa," uvádzajú v liste. Dodávajú, že konsolidovať ekonomickú situáciu Lesov SR nebude možné, kým bude rozhodovanie vedenia tohto podniku ovplyvňované klientelizmom a lobistickými skupinami.

Podnetom na napísanie tohto listu bol otvorený list, ktorý Minďášovi v stredu adresoval referent komunikačného odboru Ján Mičovský a dostali ho do svojej mailovej pošty všetci zamestnanci podniku. Riaditeľovi vyčítal najmä predaje majetku a nevýhodné prenajímanie poľovných revírov. Mičovský odmieta, že by išlo o pripravovanú akciu. "Ja som mu behom posledných dvoch rokov viackrát vyjadril svoju zamestnaneckú obavu a prosil som ho o nápravu. Ten list bol vyvrcholením pocitu, že som bezmocný. Nepredpokladal som, že môj osobný otvorený list pánovi generálnemu riaditeľovi vzbudí takúto odozvu a že mi kolegovia vyjadria takú podporu. Nevyzýval som ich k tomu, ani o tom dopredu nevedeli," povedal Mičovský.

Argumenty Minďáša na neho pôsobili formálne. Pripomenul, že podľa údajov od pracovníkov poľovníckeho odboru prichádzajú Lesy SR ročne pre nevýhodné prenájmy poľovníckych revírov o 1,33 až 1,66 mil. eur. "Keďže zmluvy sa robia na 10 rokov, tak si ľahko spočítate, že je to za 10 rokov pol miliardy starých korún (16,60 mil. eur, pozn.). A to pritom sme hovorili, že poľovníctvo by malo byť veľmi serióznym doplnkom k upadajúcim tržbám za drevo," povedal Mičovský.

S otvoreným listom zamestnancov Lesov SR premiérovi a ministrovi pôdohospodárstva sa na dnešnom mimoriadnom zasadnutí stotožnili aj predstavitelia odborov v Lesoch SR, ktoré združujú vyše 3 000 zamestnancov. Informoval o tom predseda odborov v Lesoch SR František Suchanovský s tým, že na znepokojujúcu situáciu a spôsob riešenia už odborári otvorene poukazovali. Minďáš tvrdí, že odborových predákov nechápe, keďže súhlasili so skráteným pracovným časom aj s pripravovanou reštrukturalizáciou podniku.

Iniciátori otvoreného listu chcú do pondelka vytvoriť petičný výbor, ktorý k dianiu v Lesoch SR zorganizuje celoslovenskú verejnú petíciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu