Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lesníci spustili petíciu proti zneužívaniu lesov lobistami

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenskí lesníci zo štátnych i súkromných lesov dnes v Banskej Bystrici spustili petíciu proti zneužívaniu lesov politikmi a lobistickými skupinami.

Petíciu podporili okrem odborníkov a vysokoškolských profesorov aj známi herci a spisovatelia, informoval dnes ČTK jeden z organizátorov akcie Peter Gogola. Zamestnanci štátnych Lesov SR v minulom týždni kritizovali vedenie podniku za údajné tunelovanie firmy.

"Žiadame, aby lesnícke organizácie a podniky obhospodarovali lesy na Slovensku zodpovedne, odborne a transparentne, bez koristníctva, bez politického vplyvu a vplyvov lobistických a záujmových skupín," píše sa v petícii. Členmi petičného výboru sú okrem iných napríklad aj herec Ladislav Chudík, spisovatelia Ladislav Ťažký a Ľubomír Feldek či vysokoškolský lesnícky profesor Milan Saniga.

Organizátori plánujú zbierať podpisy na námestiach v Banskej Bystrici a vo Zvolene, v regiónoch by mali petíciu rozširovať občianski aktivisti. Text bude podľa Gogolu zverejnený aj na internete.

Člen petičného výboru Jozef Marko pre internetový portál Sme.sk uviedol, že lesníci dnes odovzdali zástupcovi dozornej rady podniku Lesy SR list s konkrétnymi podozreniami zo spáchania trestných činov. "Sme pripravení dať podnet orgánom činným v trestnom konaní, aby sa zaoberali týmito skutočnosťami, ktoré sa podarilo získať vďaka lojalite našich kolegov," povedal Marko.

Petícia určená prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a ministrovi pôdohospodárstva Stanislavovi Becíkovi (ĽS-HZDS) je pokračovaním kritiky časti štátnych lesníkov voči vedeniu Lesov SR na čele s riaditeľom Jozefom Minďášom. Otvorený list proti údajnému tunelovaniu štátnych lesov podpísala v minulom týždni približne polovica zo 128 pracovníkov generálneho riaditeľstva a podporili ho aj podnikové odbory. Minďáš v piatok kritiku odmietol a zastal sa ho aj minister Becík.

Štátom ovládaný podnik Lesy SR obhospodaruje takmer polovicu lesov v krajine. Firma, ktorá zamestnáva približne 4000 ľudí, sa však pre krízu dostala do finančných problémov a požiadala vládu o pôžičku 67 miliónov eur (viac ako dve miliardy korún) na bežnú prevádzku. Podnik však podľa médií vyšetruje polícia za podozrivý predaj dreva neplatičom či krádež 19.000 metrov kubických dreva v hodnote 770.000 eur (23,2 milióna korún) v Liptovskom Hrádku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu