Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Inšpektorát začal konanie o kontroverznej spaľovni odpadu

KOŠICE - Košický inšpektorát životného prostredia začal konanie o vydanie stavebného povolenia pre najväčšiu spaľovňu nebezpečných odpadov na Slovensku.

S vybudovaním spaľovne v Prešove nesúhlasí mesto, tvrdí, že stavba je v rozpore s územným plánom. Umiestnenie prevádzky firmy Fecupral do blízkosti obytnej zóny mesta kritizovali v minulosti ekológovia a obyvatelia.

"Košický inšpektorát s konečnou platnosťou rozhodne, či spaľovňa povolenie získa, mesto Prešov je už iba účastníkom konania, o stavbe nerozhoduje," povedal dnes ČTK konateľ spoločnosti Fecupral Štefan Hanigovský. Spaľovňa s kapacitou 21.000 ton nebezpečného odpadu ročne už podľa neho získala kladné stanovisko ministerstva životného prostredia v rámci posudzovania vplyvu na životné prostredie (EIA).

O spaľovni v Prešove rozhoduje úrad v Košiciach, ktorý integrované povolenia vydáva aj pre Prešovský kraj. Konanie sa začalo 18. júna, úrad v týchto dňoch mestu Prešov oznámil, že mu plynie 30 dňová lehota na podanie prípadných námietok.

Výstavbe zariadenia chce mesto Prešov zabrániť, vlani preto mestské zastupiteľstvo prijalo k projektu zamietavé stanovisko. Prípadné povolenie prevádzky spaľovne by bolo podľa hlavného architekta mesta Vladimíra Ligusa v rozpore so zákonom. "Podľa záverov EIA môže spaľovňa povolenie dostať, len ak bude v súlade s územným plánom mesta Prešov, čo nie je a nebude," uviedol Ligus.

Spoločnosť Fecupral v súčasnosti v Prešove vlastní menšiu spaľovňu odpadov s kapacitou 1000 ton ročne. Podľa projektu by investícia do novej spaľovne mala dosiahnuť približne desať miliónov eur (asi 300 miliónov korún).

Zámer už v minulosti kritizovali aj ekológovia z občianskeho združenia Priatelia zeme. Obávali sa, že na naplnenie kapacity spaľovne budú majitelia odpad dovážať aj zo zahraničia a únikov škodlivých látok do ovzdušia. Aktivisti tiež začali zbierať podpisy pod petíciu proti začatiu výstavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu