Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Špecializovaný trestný súd zrejme bude, návrh prešiel

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku, ktorý má nahradiť protiústavný Špeciálny súd, sa zrejme vytvorí. V parlamente prešiel do druhého čítania vládny návrh zákona o tomto súde.

Ficov Smer-SD ho presadil proti vôli svojich partnerov ĽS-HZDS a SNS. Do ďalšieho kola schvaľovania ho pretlačil vďaka hlasom opozície. Za návrh bolo 109 zo 135 prítomných poslancov. Návrh odobrili všetci prítomní poslanci za Smer-SD a opozičné strany. Proti hlasovalo 14 poslancov za ĽS-HZDS, za bola jedine Zdenka Kramplová, ktorá má naštrbené vzťahy s Vladimírom Mečiarom. Dvanásť poslancov za SNS sa zdržalo, za postúpenie návrhu hlasovali len Jozef Líška a Rudolf Pučík.

Vládny návrh počíta s tým, že sudcovia na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku budú mať príplatky vo výške 1,3-násobku nominálnej priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Ústavnému súdu SR, ktorý v máji rozhodol, že Špeciálny súd vznikol v rozpore s ústavou, prekážali šesťnásobné príplatky. Príplatky im vyplácajú k platu, ktorý predstavuje 1,3-násobok mzdy poslanca Národnej rady.

Bezpečnostné previerky špeciálnych sudcov návrh úplne ruší. Nový súd má mať aj širšiu pôsobnosť ako Špeciálny súd. Na starosti má mať aj prípady úkladnej vraždy, machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Poslanci návrh prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní. Ak návrh definitívne schvália, účinný bude dňom vyhlásenia nálezu Ústavného súdu SR.

ĽS-HZDS podľa Vladimíra Mečiara už zbiera 30 poslaneckých podpisov, aby nový zákon o Špecializovanom trestnom súde mohli napadnúť na Ústavnom súde SR. Poslanecký klub ĽS-HZDS má 15 členov. Šéf ĽS-HZDS tvrdí, že parlament nemôže schvaľovať nový zákon bez toho, aby bol známy nález Ústavného súdu SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu