Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Opozícia stiahne návrh o ŠS, ak bude vládny vyhovujúci

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia je odhodlaná stiahnuť svoj návrh ústavného zákona o Špeciálnom súde, ak parlament prijme vládny návrh zákona o Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo vyhovujúcej podobe.

Poslanec za KDH a jeden z predkladateľov opozičného návrhu Daniel Lipšic povedal, že osud ich návrhu závisí od toho, či a v akej podobe prejde vládny návrh o novom súde, ktorý má byť náhradou za Špeciálny súd. Vláda predkladá návrh do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, nejde teda cez štandardné pripomienkové konanie. Poslanci ho môžu schváliť v priebehu dvoch dní.

Podľa Lipšica, ak prejde vo vyhovujúcej podobe, opozičný návrh stiahnu z rokovania parlamentnej schôdze, ktorá sa začína 16. júna. Podľa opozičného návrhu bezpečnostné previerky by sa vyžadovali len od kandidátov na sudcov. Ústavný súd SR, ktorý 20. mája rozhodol, že Špeciálny súd vznikol v rozpore s ústavou, kritizoval vyžadovanie pravidelných previerok od sudcov Špeciálneho súdu. Podľa ústavných sudcov ide o zasahovanie do nezávislosti Špeciálneho súdu.

Opozícia chce ústavnému súdu vyhovieť a navrhuje zrušiť previerky, na ktoré musia špeciálni sudcovia chodiť každých päť rokov. Opozícia ďalej navrhuje znížiť mesačné príplatky, ktoré dostávajú vo výške šesťnásobku nominálnej priemernej mzdy v hospodárstve. Príplatky žiadajú znížiť na dvojnásobok. Špeciálni sudcovia dostávajú príplatky k platu, ktorý predstavuje 1,3-násobok mzdy poslanca Národnej rady SR.

Lipšic uviedol, že k vládnemu návrhu predložia pozmeňujúci návrh týkajúci sa previerok. Návrh upravujúci príplatky ešte zvážia podľa vývoja parlamentnej rozpravy. Vládny návrh počíta s tým, že sudcovia na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku budú mať príplatky vo výške 1,3-násobku nominálnej priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Previerky úplne ruší.

Nový súd má mať aj širšiu pôsobnosť ako Špeciálny súd. Na starosti má mať aj prípady úkladnej vraždy, machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, zneužívania právomoci verejného činiteľa. Špeciálny súd doteraz riešil prípady prijímania úplatku, podplácania a nepriamej korupcie u verejných činiteľov a v prípadoch všeobecného verejného záujmu.

Špecializovanému trestnému súdu k tomu má pribudnúť aj korupcia v súkromnej sfére. Nový zákon má byť účinný dňom zverejnenia nálezu Ústavného súdu SR o Špeciálnom súde. Premiér Robert Fico pretlačil svoj návrh cez vládu bez podpory ministrov z SNS a ĽS-HZDS. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už avizoval, že ak návrh prejde v parlamente, znova ho napadnú na Ústavnom súde SR.

Šéf SNS Ján Slota minulý týždeň pre portál aktualne.sk reagoval po premiérovej iniciatíve založiť Špecializovaný trestný súd v Pezinku, aby sa obnovil trest smrti. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová neskôr pripustila, že národniari návrh podporia, ak budú akceptované ich pripomienky. Ak Fico nepresvedčí SNS, aby návrh podporila, v parlamente bude odkázaný na podporu opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu