Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Koalícia stále bez dohody o špecializovanom súde

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Koalícia sa ani dnes nedohodla na podpore zákona o Špecializovanom trestnom súde, ktorý by mal nahradiť Špeciálny súd.

Proti návrhu zákona vystupujú ĽS-HZDS a SNS, predloha má tak v parlamente šancu prejsť len pomocou hlasov Smeru-SD a opozície. Poslanci sa ňou budú zaoberať na schôdzi, ktorá sa začne dnes.

Ústavný súd nedávno rozhodol, že vznik Špeciálneho súdu, ktorý rieši prípady organizovaného zločinu či korupcie, bol protiústavný pre vyššie príplatky jeho sudcov a povinnosť bezpečnostných previerok. Vláda preto schválila návrh nového zákona, ktorý reaguje na nález Ústavného súdu.

"Rozdielne názory na tento zákon pretrvávajú," povedal na tlačovej konferencii premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

Šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar vyhlásil, že text návrhu zákona je v rozpore s ústavou. V prípade schválenia normy sa strana bude usilovať napadnúť ju opätovne na Ústavnom súde. Mečiar tiež považuje za problém, ak bude Smer-SD hlasovať spoločne s opozíciou o tomto zákone.

Zriadenie Špecializovaného trestného súdu nenašlo podporu ani u SNS. "My pri tomto zákone sa s najväčšou pravdepodobnosťou zdržíme, respektíve je to na voľné hlasovanie, ale v žiadnom prípade ho nepodporíme," vyhlásil šéf SNS Ján Slota.

Vláda navrhla prijať návrh zákona v zrýchlenom konaní. Po novom by sa mal príplatok k platu špeciálnych sudcov znížiť na 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve z terajšieho šesťnásobku. Zrušené budú tiež previerky sudcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu