Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odlet záchranárov blokujú letenky, peniaze už majú

Zobraziť galériu (12)

BRATISLAVA - Desať Slovákov vrátane lekára a päť Maďarov je pripravených odletieť na Srí lanku, aby pomohli oblastiam, zasiahnutým prírodnou katastrofou.

"Potrebujú nás. Všetko koordinujeme s Červeným krížom a tamojším ministerstvom zdravotníctva," povedal dnes SITA predseda predstavenstva Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova Ján Culka.

Záchranárom, ktorí sú neziskovou organizáciou, umožnil cestu milión od Slovnaftu a 200 tisíc, ktoré prišli na ich zbierku. Tým sa účet s číslom 400 11 29 402/7500 zrušil. Odlet blokujú už len letenky. Jediné priame spojenie do Kolomba je zatiaľ možné 9. januára, záchranári by ale chceli odísť o tri dni skôr. Na Srí lanke budú dezinfikovať, chemikálie berú so sebou. Zostať majú desať dní.

"Rozhodnutie, že Slovnaft podporí špeciálnu záchrannú službu padlo už minulý týždeň, avšak bol problém dohodnúť sa s leteckými spoločnosťami na letenke," zdôvodnila posun podpisu darovacej zmluvy na dnes hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Zdržanie spôsobil aj koniec roka, keď banky uzatvárali zúčtovacie obdobie a neprevádzali peniaze.

Problém podľa Culku nastal, keď letecká spoločnosť odmietla akceptovať objednávku leteniek so zárukou Slovnaftu a vyžadovala platbu v hotovosti. Na Srí Lanku malo pôvodne odletieť 25 záchranárov, z toho 10 psovodov. Keďže psy už teraz nie sú potrebné, psovodi zostanú doma. Za peniaze, ktoré mali kryť ich cestu a poistenie sa nakúpila dezinfekcia. V tonovej nadváhe batožiny tak povezú okolo 500 litrov chemikálii, ktoré po rozriedení vydržia na 5 až 7 dní.

Slovenskí a maďarskí záchranári budú koordinovať prácu na Srí Lanke s miestnym ministerstvom zdravotníctva a Medzinárodným Červeným krížom. Kontakt zabezpečovali Slováci, pracujúci na ostrove. Akcii bude na mieste šéfovať riaditeľ Komplexnej centrálnej záchrannej služby Kristián Fülemits. Culka dúfa, že svoj tím bude riadiť aspoň cez telefón po tom, ako mu lekár zakázal odísť.

Pri prehliadke pred cestou mu zistil chronickú boreliózu, z ktorej sa bude ličiť niekoľko rokov. Chorobu, o ktorej zatiaľ nevedel, si mal Culka priviezť zo zásahu pri povodniach na východe SR.

Komplexná centrálna záchranná služba Gabčíkovo je súčasťou záchranárov Višegrádskej štvorky. Ministestvo vnútra ale o pomoc nežiadali, pretože nebolo medzinárodnou organizáciou požiadané o záchranné tímy, ale len o humanitárnu pomoc.

"My sme sa ako záchranári rozhodli našu pomoc aj tak poskytnúť." Záchranári z Gabčíkova zasahovali s mandátom vlády vlani po zemetrasení v Iráne. Ostatné akcie kryli z darov a grantov. Slovensko-maďarský tím zasahoval aj na Ukrajine, v Poľsku, Maďarsku, Českej republike, Turecku, Indii a na Tajwane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu