Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ako Slovensko prehralo 25 miliárd

Súčasný minister financií Ivan Mikloš hádže všetku vinu iba na ministrov Mečiarovej vlády.
Súčasný minister financií Ivan Mikloš hádže všetku vinu iba na ministrov Mečiarovej vlády.

BRATISLAVA - Daňoví poplatníci sa majú zase na čo tešiť! Budú sa totiž skladať na to, aby mohla vláda zaplatiť neuveriteľných 24,7 miliardy korún!

Na každého z 5 miliónov obyvateľov to vychádza na 5 000 korún. Prehrali sme ich na medzinárodnom arbitrážnom súde vo Washingtone. Do mesiaca ich musíme zaplatiť Československej obchodnej banke (ČSOB), ktorá sa s nami súdila. Kto za to môže!?

Spor sa ťahá érou piatich vlád, v ktorých sa vystriedali siedmi ministri financií! Teraz pykáme za ich neschopnosť!

Najskôr ČSOB hovorila o dlžobe 13,7 miliardy korún. Tohto roku však už od nás pýtala až 47,2 miliardy! Zarátala si do nich aj ušlý zisk. Ide o najvyššiu sumu, o akej arbitrážny tribunál vo Washingtone rozhodoval! Napokon súd uznal pôvodný nárok banky, teda 13,7 miliardy a k tejto sume prirátal úroky za osem rokov trvania sporu. Slovensko teda s najväčšou pravdepodobnosťou príde o 25 miliárd.

Súčasný minister financií Ivan Mikloš hádže všetku vinu iba na ministrov Mečiarovej vlády. ,,Procesu reštrukturalizácie ČSOB nevenovala vtedajšia vláda dostatočnú pozornosť. Výsledkom sa stala podstatne horšia pozícia SR v porovnaní s ČR. Svedčí o tom aj fakt, že Česká inkasná prevzala podstatne kvalitnejšie pohľadávky, ktoré postupne splatila," povedal Mikloš. Spor prirovnal k výbuchu časovanej bomby, za ktorý môžu druhá a tretia Mečiarova vláda.

Dzurindov kabinet už vyčlenil v štátnom rozpočte na prehratý spor 16 miliárd Sk. Na splatenie zvyšných deväť miliárd má Mikloš pripravené tri alternatívy - výnosy z privatizácie, novelu štátneho rozpočtu alebo dohodu o splátkach. Minister nevylúčil ani to, že Slovensko sa ešte odvolá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu