Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prebytočné lôžka nemocnice rušiť neplánujú

BRATISLAVA - V nemocniciach zrejme naďalej ostanú tisíce lôžok, ktoré sú podľa skoršej analýzy ministerstva zdravotníctva prebytočné.

Hoci ministerstvo už skôr upravilo právne normy, aby nemocnice mohli málo využívané postele odstrániť, oslovené zdravotnícke zariadenia to neplánujú, vyplynulo z ankety. Rušenie prebytočných lôžok by podľa skorších vyhlásení úradu mohlo viesť k šetreniu peňazí v zdravotníctve.

Debatu o lôžkach v nemocniciach otvoril koncom v roku 2006 predchádzajúci minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Podľa analýzy, ktorú nechal vypracovať, bolo na Slovensku prebytočných asi 6000 spomedzi zhruba 37.000 postelí. V prípade, že by s rušením lôžok zanikli aj málo využívané nemocničné oddelenia, peniaze na ich prevádzku by sa mohli presunúť na výkonnejšie pracoviská, očakával bývalý minister. Jeho zámer však narazil na odpor obyvateľov regiónoch, kde malo k prípadnému zužovaniu služieb nemocníc dôjsť.

"Ani v jednom zo zdravotníckych zariadení v súčasnosti neplánujeme redukciu lôžok," zhrnula Mária Adamová zo spoločnosti Agel, ktorá zastrešuje nemocnice v Krompachoch, Levoči, Komárne a Šali. Rovnako reagovali aj predstavitelia nemocníc v Trebišove, Bardejove, Košiciach či Starej Ľubovni. Práve na východe krajiny bol podľa ministerskej analýzy najväčší priestor na rušenie lôžok.

Redukciu počtu nemocničných lôžok podľa ministerstva zdravotníctva umožňuje nové nariadenia vlády o minimálnej sieti zdravotníckych zariadení, ktoré platí od tohto roka. To určilo, že v nemocniciach musí byť minimálne 29.133 postelí. "Mnohé lôžka v zdravotníckych zariadeniach boli v roku 2006 využité iba na 68,3 percenta," priblížila jeden z dôvodov, prečo by mali v nemocniciach postele ubudnúť, hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

O príspevkoch na prevádzku jednotlivých zariadení rozhodujú zdravotné poisťovne. Podľa hovorkyne poisťovne Dôvera Zuzany Horníkovej však ani poisťovne nedokážu presadiť zúženie lôžkového fondu, ak s tým nesúhlasí nemocnica.

Napriek súčasnému odmietavému postoju nemocníc v predchádzajúcich rokoch v nich lôžka zanikali. Kým napríklad v roku 1998 ich bolo 44.215, vlani ich počet klesol na 35.678, informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu