Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vnútro a obrana chcú zlúčiť svoje nemocnice

BRATISLAVA - Rezorty vnútra a obrany chcú zlúčiť svoje nemocnice. Vyplýva to z návrhu, ktorý zverejnil portál právnych predpisov. Projekt predpokladá ich zlúčenie na báze akciových spoločností. V súčasnosti je akciovkou iba nemocnica ministerstva obrany. V decembri má vzniknúť Nemocnica bezpečnostných zložiek (NBZ), a.s.

Založiť ju má rezort vnútra, v priebehu prvého polroka 2009 sa má zlúčiť s Nemocnicou ministerstva obrany, a.s. Počíta sa aj s dostavbou nového zdravotníckeho zariadenia v priestoroch areálu na Cintorínskej ulici v Bratislave, kde je dnes areál Nemocnice s poliklinikou ministerstva vnútra.

Dostavba má stáť 1,5 miliardy korún (49,79 mil. €), pričom tretina tejto sumy má ísť na technologicko-medicínske vybavenie. Rezorty chcú túto sumu získať predajom pôvodných areálov oboch nemocníc. Podľa odhadov sa výnos z predaja rovná sume, ktorú chcú investovať do dostavby a vybavenia. S rekonštrukciou existujúcich nemocníc ministerstvá nepočítajú. Tvrdia, že by boli koncepčne a finančne neefektívne.

Zlúčením nemocníc chcú vytvoriť podmienky na odstránenie aktuálnych nedostatkov, či už v personálnej oblasti alebo v materiálno-technickom vybavení. Lokalitu na Cintorínskej ulici vybrali najmä pre dobrú dostupnosť. Do areálu investovali v rokoch 1998 až 2000 už približne 268 miliónov korún (8,90 mil. €). Nové zdravotnícke zariadenie má mať dve podzemné a päť nadzemných podlaží. Pracovať v nej má 380 zamestnancov.

Podľa návrhu by tam malo byť 27 ambulancií a sto lôžok. Dostavba budovy je rozdelená do dvoch etáp. V prvej chcú rezorty nevyužívanú budovu asanovať a neskôr plánujú dobudovať podzemnú časť, kde má byť 229 parkovacích miest. V druhej etape chcú rezorty dostavať nadzemnú časť, ukončiť by ju mali na jar 2011.

Podľa ministerstiev bude spoločná nemocnica moderným zdravotníckym zariadením, ktoré bude poskytovať zdravotnú starostlivosť uhrádzanú z verejného zdravotného poistenia a špecifickú zdravotnú starostlivosť pre príslušníkov Policajného zboru, ozbrojených síl, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu. S návrhom ešte musí súhlasiť vláda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu