Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nemocnice tvrdia, že by vedeli splácať prípadnú pôžičku od štátu

BRATISLAVA - Nemocnice údajne budú schopné splatiť prípadnú štátnu pôžičku, určenú na úhradu terajších dlhov zdravotníckych zariadení. Napriek tomu, že doposiaľ hospodárili so stratou, v budúcnosti si vraj dokážu odložiť peniaze na splátky, vyplynulo z ankety medzi riaditeľmi niekoľkých veľkých nemocníc.

Koncepciu oddlženia nemocníc už schválila vláda. Ministerstvá zdravotníctva ani financií však zatiaľ nespresnili, koľko peňazí by na tento účel mohlo v čase hospodárskej krízy smerovať.

"V pláne máme znížiť energetickú náročnosť a naďalej rozvíjať podnikateľskú činnosť," priblížil niektoré z opatrení, ktorými chce nájsť zdroje na možné splátky riaditeľ banskobystrickej fakultnej nemocnice Ján Šulaj. Celkový dlh zariadenia bol v roku 2007 na úrovni asi 32 miliónov eur (964 miliónov korún). Počas 15 rokov, ktoré by nemocnice mali mať k dispozícii na vrátenie peňazí, by tak ročne musela bez započítania útokov uhrádzať v priemere 2,1 milióna eur ročne (63 miliónov korún). Vlani pritom hospodárila asi so 40 miliónmi eur (1,2 miliardy korún).

Záujem o štátnu pomoc majú aj fakultné nemocnice v Bratislave, Trnave či Košiciach. Práve fakultné lôžkové zariadenia patria medzi najzadĺženejšie. "Pripravujeme plán rozvoja nemocnice a pevne verím, že sa to bude dať splácať," povedal riaditeľ nemocnice z druhého najväčšieho slovenského mesta Jaroslav Šajty. Záväzky nemocnice boli v roku 2007 na úrovni asi 27 miliónov eur (viac ako 810 miliónov korún).

V predchádzajúcom roku sa lôžkovým zariadeniam vďaka rastúcim platbám od zdravotných poisťovní podarilo znížiť tempo tvorby dlhu. Kým v priebehu roka 2007 sa zadlženosť zvýšila o 42,41 milióna eur (zhruba 1,3 miliardy korún), vlani stúpla o 7,14 milióna eur (215 miliónov korún) na celkových 272,76 milióna eur (8,2 miliardy korún). V tomto roku sa však pre hospodársku krízu platby od poisťovní zrejme výraznejšie nezvýšia.

Nemocniciam by naopak mohli pomôcť eurofondy. Projekty zamerané na modernizáciu by mali priniesť úspornejšiu prevádzku. Ani zdroje Európskej únie sa však zrejme neujdú každému. Približne 250 miliónov eur (7,5 miliardy korún) určených pre zdravotníctvo nepokryje všetky požiadavky, odhadlo ministerstvo zdravotníctva v minulosti.

Štátnu pomoc získajú podľa skoršieho vyjadrenia ministra zdravotníctva Richarda Rašiho zariadenia, ktoré preukážu, že ich splatia. Zdroje budú môcť použiť na zaplatenie záväzkov vzniknutých do konca septembra minulého roka.

Dlhom nemocníc čelila aj predchádzajúca vláda Mikuláša Dzuridnu. Prostredníctvom spoločnosti Veriteľ poskytla na úhradu záväzkov asi 20 miliárd korún (664 miliónov eur). Predstavitelia súčasného kabinetu Roberta Fica však neskôr činnosť Veriteľa kritizovali, peniaze z jeho zdrojov sa vraj rozdelili netransparentne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu