Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ťažba uránu nebude mať vplyv na Jahodnú, tvrdí Ludovika

KOŠICE – Spoločnosť Ludovika Energy nevidí dôvod, prečo by využitie ložiska uránu v prímestskej rekreačnej lokalite Jahodná, kóta Kurišková, malo byť v rozpore s územným plánom mesta.

Uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Ludovika Energy (LE), ktoré poskytla k dnešnej informácii, že mesto Košice požiada košický obvodný banský úrad o zrušenie chráneného ložiskového územia.

Podľa predstaviteľov spoločnosti LE, ktorá je dcérou kanadskej spoločnosti Tournigan, chránené ložiskové územie hovorí o tom, kde sa v hĺbke ložisko nachádza. Nehovorí o tom, že sa v tom priestore - priamo na povrchu bude aj ťažiť. Ložisko sa nachádza v hĺbke 200-700 m pod povrchom.

„Naša spoločnosť sa už niekoľkokrát zaviazala, že táto oblasť by aj v prípade ťažby ostala neporušenou a nedotknutou. To znamená, že rekreačná oblasť na Jahodnej by ostala v rovnakej podobe ako ju poznáme dnes. Prípadné dobývanie by nemalo žiaden vplyv ani na zdravotný stav obyvateľstva. Nevidíme dôvod prečo by využitie ložiska bolo v rozpore s územnými plánmi mesta,“ uvádza.

Iný názor na dobývanie uránu na Jahodnej však majú predstavitelia mesta Košice či Košického samosprávneho kraja. Košické mestské zastupiteľstvo jednoznačne odmietlo tento zámer. Svoje stanovisko KSK i mesto prezentovali na dnešnej konferencii Riziká ťažby uránu v lokalite Jahodná – Kurišková, ktorú organizovala mimovládna organizácia Greenpeace.

Ako uviedla Lucia Szabová z Greenpeace, pod petíciu proti ťažbe uránu už vyzbierali takmer stotisíc podpisov a budú ich zbierať až do začiatku leta. „V jeseni ju chceme odovzdať parlamentu, aby sa ňou zaoberal. V petícii okrem iného žiadame, aby parlament urobil také zmeny v legislatíve, aby sa k investičným zámerom, napríklad ťažiť urán, mala možnosť efektívne vyjadriť aj obec a jej stanovisko by bolo pre príslušné štátne orgány záväzné,“ povedala Szabová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu