Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ťažba uránu na Jahodnej nebude: Košickí poslanci zámer odmietli

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Košické mestské zastupiteľstvo dnes prijalo uznesenie k zámeru ťažby a spracovania uránu v lokalite Jahodná-Kurišková. Mesto uznesením potvrdilo svoje doterajšie odmietavé stanovisko k zámeru ťažby, ktoré prijalo ešte v roku 2006.

Okrem toho mesto Košice uznesením rozhodlo, že bude zriadená komisia zložená z odborníkov, pracovníkov mesta a zástupcov verejnosti, ktorí budú monitorovať ďalší priebeh prieskumných prác ložiska uránu a sledovať, či tieto práce nemôžu mať negatívny vplyv na zdravie obyvateľov a nepoškodzujú životné prostredie. Súčasne sa má vytvoriť komisia zložená z právnikov, ktorá preskúma právnu stránku možného zastavenia prieskumu. Za uznesenie hlasovalo 46 prítomných poslancov. Zaradiť tento bod na dnešné rokovanie košického mestského zastupiteľstva navrhol primátor Richard Raši.

Už pred rokovaním mestských poslancov sa vo vestibule košického magistrátu zhromaždili ochranári, ktorí sú nielen proti zámeru ťažby a spracovania, ale žiadajú, aby zastupiteľstvo zastavilo aj prieskum, ktorý pokračuje po tom, čo ministerstvo v januári tohto roku už druhý raz predĺžilo platnosť príslušného povolenia o ďalšie štyri roky. Prišla aj skupina geológov, ktorí sú za pokračovanie prieskumu. Na rokovaní sa zúčastnili aj minister životného prostredia Peter Žiga a konateľ firmy Ludovika Energy Boris Bartalský.

V úvode k tomuto bodu primátor Raši uviedol, že udalosti z uplynulých týždňov v súvislosti s geologickým prieskumom ložiska uránu v lokalite Jahodná-Kurišková pri Košiciach vzbudili v metropole východu a okolitých obciach veľký a oprávnený záujem širokej verejnosti o problematiku prípadnej ťažby uránu v týchto miestach. Vedenie mesta Košice berie do úvahy tlak verejnosti, ktorá očakáva, že predstavitelia mesta Košice a poslanci v mestskom zastupiteľstve urobia maximum pre to, aby boli dotknutí občania komplexne, pravdivo a priebežne informovaní. Primátor zdôraznil, že aj pri tomto projekte má byť rešpektovaný, obhajovaný a chránený verejný záujem a vôľa verejnosti. „Som pripravený podniknúť všetky kroky, aby som prípadnej ťažbe uránu v tejto lokalite zabránil,“ uviedol Raši.

„Som zásadne proti ťažbe uránu na Jahodnej, som na strane mesta Košice, primátora i župana Košického samosprávneho kraja,“ vyhlásil minister životného prostredia Žiga a dodal, že rovnako je proti ťažbe zlata pri Detve. Ako uviedol, ministerstvo muselo zo zákona predĺžiť spoločnosti povolenie na prieskum. Nevydať ho možno len podľa zákonom stanovených podmienok. Upozornil, že pokiaľ by mesto zakázalo vykonávať prieskum ložiska, vystavilo by sa riziku, že spoločnosť by si mohla žiadať uhradiť náklady za zmarenie investície, čo by mohlo tvoriť 20 až 30 miliónov eur, a navyše by tým neodvrátilo ani hrozbu možnej ťažby.

„Ide o to, že spoločnosť by mohla urobiť aj v tomto štádiu posudok ložiska a žiadať o povolenie na vytýčenie ťažobného priestoru,“ povedal Žiga. Dodal, že toto povolenie vydáva obvodný banský úrad, ktorý spadá pod ministerstvo hospodárstva.

Karol Labaš za ochranárov uviedol, že požadujú zastavenie prieskumu, moratórium na ťažbu uránu a aby mesto vyjadrilo nesúhlas s podpisom memoranda o porozumení medzi ministerstvom hospodárstva a spoločnosťou Ludovika Energy.

Konateľ spoločnosti Ludovika Energy Bartalský ubezpečil prítomných poslancov aj verejnosť, že prieskumné práce nikoho neohrozujú. Cez vrty do ovzdušia neuniká nijaký radón, ani iné rádioaktívne látky, pričom po ukončení vrtných prác sú zapečatené cementom.

Už koncom sedemdesiatych rokov bolo známe, že v lokalite Jahodná, ktorá je v súčasnosti prímestskou rekreačnou zónou, sa nachádza ložisko uránu. Celá kauza sa začala v roku 2005, kedy spoločnosť Kremnica Gold požiadala o vytýčenie dobývacieho priestoru a o povolenie na prieskum. V roku 2006 košické mestské zastupiteľstvo prijalo uznesenie, v ktorom vyslovilo zásadný nesúhlas.

Medzitým sa rozbehla veľká petičná akcia proti zámeru ťažby uránu na Jahodnej pri Košiciach, ktorú podpísalo vyše stotisíc občanov a vyše 40 samospráv miest a obcí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu