Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Raši o ťažbe uránu v Jahodnej: Chcem rešpektovať mienku Košičanov

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Miro Vacula, )

KOŠICE – V NR SR prebieha druhé čítanie novely Zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Parlament prijal a schválil pozmeňujúci návrh poslanca Richarda Rašiho k tejto novele, podľa ktorého samosprávy nebude možné vynechať z rokovania o veľkých investíciách, pokiaľ pôjde o banské diela.

Novela hovorí o tom, že pri investíciách nad 100 miliónov eur, respektíve investíciách prinášajúcich viac ako 300 pracovných miest, môže byť samospráva vynechaná z rokovaní a rozhodujúce slovo budú mať štátne orgány, keďže ide o národný záujem. Na základe Rašiho návrhu na banské činnosti sa to nebude vzťahovať.

„O umiestnení banského diela, alebo banskej stavby bude aj naďalej rozhodovať obec ako stavebný úrad a ja budem aj naďalej pri svojom rozhodovaní rešpektovať verejnú mienku Košičanov,“ zdôraznil Raši. 

Podporu tomuto poslaneckému návrhu vyjadril aj minister životného prostredia Peter Žiga. „Ako minister životného prostredia jednoznačne odmietam ťažbu uránu v lokalite Jahodná pri Košiciach, alebo zlata v Detve. Považujem za potrebné, aby samospráve zostala možnosť záväzne odmietnuť ťažbu v takýchto environmentálne citlivých prípadoch. Je to signálom, že sa v žiadnom prípade nikto nesnaží zadnými vrátkami zvrátiť súčasný stav,“ povedal Žiga. 

V Košiciach v súčasnosti prebieha prieskum uránu na Jahodnej, ktorý financuje spoločnosť Ludovika Energy, ktorá je stopercentná dcérska spoločnosť firmy European Uranium Resources. Prieskum je obyvateľmi mesta vnímaný s obavami aj napriek odmietnutiu ťažby uránu mestským zastupiteľstvom v apríli tohto roku. 

Informáciu a vyjadrenia sprostredkovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu