Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za obchod s uránom dostali 30 mesiacov

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Po 30 mesiacov odňatia slobody nepodmienečne vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dvom občanom Ukrajiny a Maďarska. Uznal ich za vinných z pokusu obchodovania s rádioaktívnym materiálom.

Sudca prepustil cudzincov z väzby, ale prokurátor podal voči tomu sťažnosť, o ktorej rozhodne odvolací súd. Ten rozhodne i o odvolaní prokurátora, ktorý namietol rozsudok v plnom rozsahu.

Podľa rozsudku 51-ročného Istvána Sz. z ukrajinského Beregova a jeho 52-ročného komplica Lászlóa Jánosa Sz. z Ibrány v Maďarsku zadržala slovenská polícia v novembri 2007 pri hraničnom priechode Lacacseke – Pribeník v okrese Trebišov pri predaji 481,4 gramov práškového uránu slovenskému občanovi, ktorý v tomto obchode vystupoval ako policajný agent. Obaja cudzinci trestnú činnosť popreli a tvrdia, že boli zatiahnutí do špinavej hry, pričom nevedeli, že ide o urán. Ich obhajcovia tvrdili, že to bola provokácia policajného agenta i chráneného svedka. Tí vraj vyvíjali aktivity, ktoré priam naviedli obžalovaných na trestnú činnosť. Podľa obhajcov obžalovaní sú bezúhonní jednoduchí ľudia, ktorí by obchod za viac ako milión dolárov neurobili.

Prokurátor obžaloval aj 64-ročného slovenského občana Juraja Š. z Rimavskej Soboty a žiadal uznať vinu obžalovaných ako organizovanú skupinu. Senát si to neosvojil, pretože vina Slováka sa nepreukázala. Tiež sa nepreukázala plánovitosť a koordinovanosť ich činnosti. Súd rovnako odmietol, že išlo o obchod so značným prospechom za 1,3 milióna amerických dolárov, čím sa trestná sadzba za skutok zvyšuje. Obžalovaných cudzincov totiž zadržali s necelým pol kilogramom uránu v hodnote približne 150 dolárov. Súd odmietol i nebezpečnosť obchodovaného materiálu. Expertíza preukázala, že ide o urán používajúci sa na laboratórne účely. Maximálne z neho možno vyrobiť tzv. čiernu bombu, slúžiacu na zastrašenie.

Juraja Š. z Rimavskej Soboty stíhali za to, že sprostredkoval telefonický kontakt policajného agenta a chráneného svedka s občanom Maďarska Lászlóom Jánosom Sz. Povedal, že keď sa dozvedel, do čoho ho namočili, chcel sa obesiť. Súd nezistil jeho podiel na skutku a oslobodil ho spod obžaloby. S Lászlóom Jánosom Sz. sa poznal od roku 1995, keď ten na Slovensku nakupoval drevo a predával u nás zeleninu a zemiaky.

Obchod s práškovým uránom sa viaže na druhú polovicu roku 2007, keď Eugen K., ktorého stíhajú v samostatnom konaní, získal od nezisteného zdroja jadrový materiál. Ponúkal ho na predaj na južnom Slovensku a dva gramy ako vzorku ponúkol vo Fiľakove aj policajtovi, ktorý vystupoval ako záujemca o kúpu. Vzorku preskúmali v špecializovanom slovenskom chemickom laboratóriu a zistili, že ide o prírodný urán v práškovej forme. V novembri 2007 potom Ukrajinec a Maďar spolu s ďalším komplicom v maďarskom meste Vásárosnaményi kontaktovali slovenského policajného agenta. Kilogram prírodného uránu mu vraj ponúkli za 1,3 milióna amerických dolárov.

Pôvodne mali s trojicou súdiť aj Eugena K. Toho ale v októbri 2007 zadržali v Českej republike a v súčasnosti Okresný súd v Banskej Bystrici prijal na neho obžalobu za tento obchod s uránom.

Ak by bol súd prijal pôvodný návrh prokurátora, že išlo o obchod so značným ziskom a urobila to organizovaná skupina, obžalovaným hrozil trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu