Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Bauer bola online: Nečaká nás „rómska cesta“

Edit Bauer
Edit Bauer

BRATISLAVA – Líderka eurokandidátky SMK, súčasná europoslankyňa Edit Bauer by chcela v Bruseli predovšetkým riešiť nezamestnanosť a ochranu detí pred chudobou. Myslí si, že v spolupráci s inými sa jej to určite podarí. „Som poctená dôverou a považujem to aj za určité uznanie svojej práce v EP,“ tvrdí Bauer, ktorá na pôde europarlamentu pred dvoma rokmi spochybnila slovenské súdnictvo a vyšetrovanie kauzy Hedvigy Malinovej.

Rozhovor

10:46:15 - otázka od: adam a eva Pani Bauerová, ako a čím chcete v EP šíriť dobré meno Slovenskej republiky? V Európskom parlamente nie je obvyklé voliť koordinátorov v jednotlivých výboroch. Mne sa ako poslankyni zo Slovenska dostalo tej cti, že som bola zvolená za koordinátorku. Myslím si, že to nebol len môj osobný úspech, ale aj úspech slovenskej delegácie v strane európskych ľudovcov. Uznaním bolo aj to, že som bola vybraná do delegácie EP, ktorá rokovala o smernici o pracovnom čase.

10:48:24 - otázka od: Jan Naozaj budete hájit záujmi Slovenska?Mne sa zdá,že SMK spolupracuje s pánom Orbánom s Fides. V tejto súvislosti by som rada pripomenula, že pri živelnej pohrome, ktorá postihla Tatry, som bola prvá zo slovenskej delegácie, ktorá sa obrátila s prosbou o pomoc na Európsku komisiu.

10:50:07 - otázka od: spirit-ss mna by zaujimalo prečo kandiduje za slovensko ked je židomadarka a či s tým nema problem ked hlasuje proti slovensku Nikdy som proti Slovensku nehlasovala. Skôr naopak.

10:56:21 - otázka od: Miloš Dobrý deň pani Bauer!Chcem sa Vás spýtať,kedy konečne strana SMK bude pracovať pre všetkých občanov Slovenska a nie len pre maďarskú menšinu? V SMK je veľa schopných ľudí a mám pocit, že sa nemôžu presadiť so svojimi zámermi, preto lebo SMK ovládajú taký ľudia, ako Duraj a Csáky...ako to vidíte Vy pani Edit? Vážim si Vašu prácu v europarlamente len chcem mať pocit, že Ste tam pre nás všetkých.Myslím si, že slováci a maďari sa navzájom potrebujú a nedokážu si to priznať.Želám veľa osobných i pracovných úspechov a dobré zdravie. Pekný deň! Vo výboroch EP, kde som bola členom, som bola jedinou poslankyňou za Slovensko. Som presvedčená, že som pracovala pre všetkých občanov Slovenska. Napríklad pri napomáhaní Slovenska pri vstupe do Schengenskej zóny, alebo pri obhajobe záujmov zamestnancov v súvislosti so smernicou o pracovnom čase. SMK v mnohých súvislostiach tiež vystupuje v záujme občanov Slovenska. Na druhej strane však treba vidieť aj snahu o to, aby aktivity SMK boli vnímané len v súvislosti s maďarskou menšinou žijúcou na Slovensku. Treba vidieť aj to, že o špeciálne problémy tejto menšiny sa iné strany nezaujímajú. Želám aj Vám pekný deň.

10:58:30 - otázka od: HeadAroundU Bol tu na bleskovkach clanok kde dedko Meciar hovoril, ze ste sa snazili v EU parlamente do nejakych dokumentov zamontovat autonomne prava pre mensiny. Otazka znie, preco nemate radi Slovensko a co vas tu drzi aby ste nesli za Dunaj? Ja som sa tu narodila, narodil sa tu môj otec aj starý otec. Nemám prečo odchádzať.

10:59:21 - otázka od: urvaty vagon dobry den pani bauerová som clen sns nepotrebujete sofera do bruselu?mam vodicak skupiny B Ďakujem za ponuku, uprednostňujem leteckú dopravu.

11:02:08 - otázka od: viki pani edita, bili ste niekedy v detstve svojho brata - politika Mikloša Duraja? Za slobodna som sa volala Fischerová, nie Durayová. Duraya som spoznala v 70. rokoch, kedy už bolo dospelý. Navyše som nebola bitkárka ako dieťa.

11:05:58 - otázka od: stano mam pocit ze SMK smeruje do uplnej izolacie, pred zmenami v SMK som poznal ludi co nemali s madarmi nic spolocne a aj tak vas volili, prave pre Belu aky je hodnoverny a priamy politik, po nastupe Csakyho s Durayom na to mozete velmi rychlo zabudnut, budu vas volit uz len madari a nikto iny. este k tomu tie posledne vyjadrenia Orbana a vas alibisticky postoj k tomu, ze akoze ved o nic nejde vas este viac izoluju od vsetkych aj od opozicie - nemsylite si ze by ste sa mali trocha viac obracat ku slovensku a menej k madarsku??? Podľa môjho názoru tieto dve krajiny ako aj všetky členské krajiny sú si súdené. Nikto nemá nejaký tajný neobývaný ostrov, na ktorý by sa mohol odsťahovať. Čím skôr si uvedomíme, že spolupráca našich krajín môže urýchliť naše napredovanie, tým lepšie budeme môcť využiť tie šance, ktoré nám pre spoločný rozvoj EÚ otvára.

11:14:30 - otázka od: maikimaus Myslite si ze staci za 4 aleb 5 rokov v parlamente mat skore: Otazky:9 Navrhy:2 Spravy:3 Stanoviska:9 Pisomne vyhlasenia:2 To je celkom "slusna" bilancia za 280 dni ktore ste stravili v Parlamente a vzali za to dake 3 az 4 Miliony korun nie ?? taky vykon v praci to fakt klobuk dolu :-)Viem ze su tam poslanci zo Slovenska ktori su na tom este horsie ale predsa nie je to trochu malo?? Ak ste porovnávali tieto výsledky, mohli ste vidieť, že lepšie na tom je iba pani poslankyňa Záborská, ktorá bola predsedníčkou výboru. Na niektorých správach som pracovala viac ako rok a bola to veľmi náročná práca. Niektoré stanoviská, napr. v oblasti migračnej politiky som negociovala s Európskou radou tiež dlhé mesiace. Nemám pocit, že som pracovala málo v EP. Ako koordinátorka za Európsku ľudovú stranu vo Výbore pre rovnoprávnosť žien som veľmi často rokovala o možných riešeniach konkrétnych problémov, konkrétnych ľudí (napr. smernica o materskej dovolenke). Zastupovala som EP na rôznych medzinárodných konferenciách, napr. o chudobe alebo o obchodovaní s ľudskými bytosťami. Myslíte si, že je to málo?

11:21:18 - otázka od: pindo Dobry den , podla mna vyroky pana Orbana a aj niektorych radikalnejsicgh predstavitelov SMK dokonale mobilizuju volicov SNS ako nic ine - potom preco sa cudujete, ze tu mame SNS s tak vysokymi preferenciami ? Orbán je podpredsedom Európskej ľudovej strany a celkom zbytočne z neho slovenskí politici robia strašiaka.

11:24:25 - otázka od: HeadAroundU No dobre, narodili ste sa tu. To beriem. Ale, preco skodite Slovensku a snazite sa vytvorit novy stat na jeho uzemi? Staty EU nepotrebuju dalsie stiepenie a z toho vyplyvajuce problemy, boze chran vojnu. Ja neviem o nikom, kto by chcel na území Slovenska vytvoriť nový štát. Ak vy áno, obráťte sa na orgány činné v trestnom konaní.

11:36:03 - otázka od: Politolog Zdravím pani Bauer, ako odhadujete svoje šance dostať sa opäť do EP. Pri preferenčnom hlasovaní, čo nie je všeobecne zaužívané vo voľbách do EP, človek si nemôže byť istý až do chvíle vyhlásenia výsledkov volieb. Myslím si však, že práca, ktorú som vykonala, je dosť presvedčivá. Dúfam tiež, že sa nenaplnia prognózy o negatívnych rekordoch účasti voličov na Slovensku vo voľbách do EP.

11:39:05 - otázka od: starosta Poznáme techniky a politiky na ochranu menšín. Prečo nezaberajú v prípade rómov? Ak by maďarská menšina nebola schopná sa politicky zorganizovať a v súlade so zákonmy SR získať zastúpenie v parlamente, čaká nás rómska cesta? Rómsky problém nie je výlučne menšinový problém, je zároveň aj sociálnym problémom. Postavenie a situácia týchto dvoch menšín preto nie je dosť dobre porovnateľná. Nemyslím si, že maďarská menšina v tomto zmysle by sa mohla dostať na „rómsku cestu“.

11:50:25 - otázka od: headaroundu Autonomia nesmeruje k novemu statu? Popierate Meciarove slova, ze ste sa snazili zapracovat do dokumentov EU autonomne prava pre mensiny? Pre spresnenie, text prijatý v EP hovorí o samosprávnych riešeniach v rámci únie na základe subsidiarity, „ktoré sa zakladajú na dohode väčšinového a menšinového spoločenstva, pričom v plnej miere rešpektujú suverenitu a územnú celistvosť členských štátov “. (článok 49, správy PE409.461v04-00)

12:01:34 - otázka od: ferislav Kedze podla vsetkych komentarov SMK Skolsky zakon a zakon o mensinach v SR nie je moc dobry suhlasili by ste keby sme presne okopirovali zakony o mensinach a skolstve z Madarska a aplikovali na Slovensku ?? To by znamenalo vytvorenie samosprávnych orgánov pre každú menšinu.

12:02:55 - otázka od: AB Dobrý deň. Mňa by zaujímalo, či by sa cez eurofondy dalo zafinancovať proces, aby na jednom liste vlastníctva bol len jeden človek./dnes sú v priemere 20/. Dali by ste sa do toho? Pravdepodobne v tejto záležitosti inštitúcie EÚ nemajú kompetencie, ale je to zaujímavý podnet, ktorý si overím.

12:04:57 - otázka od: herky Dobry den, vas predseda SMK pan Csaky sa zucastnil na meetingu s Orbanom na uz dost diskutovanej akcii. Ako sa vy k tomuto staviate? Idete preferovat zaujmy len svojej mensiny, obyvatelov karpatskej kotliny alebo obcanov, ktorych vas budu volit? Nemyslite, ze vystupenia akehokolvek charakteru utociace na suverenitu a jednotnost SR zarucovane Ustavou SR je trestny cin? A tym, ze vy ako repzrezentantka strany, ktora takuto iniciativu nielen ticho podporuje, chcete hajit zaujmy Slovenska od Dunaja, cez Tatry az po Michalovce? Nie je to paradox? Je celkom bežné, že pred voľbami sesterské strany spolu vyzývajú voličov na účasť vo voľbách. To je celkom zaužívaná prax v Európe. Prejavy pána Csákyho a Orbána v zásade boli orientované týmto smerom. Pokiaľ ide o vašu druhú otázku, v EP sa hovorí predovšetkým o záujmoch európskych občanov. Záujmy maďarských a slovenských voličov v konkrétnych otázkach rokovaných v v EP sa líšia zriedkavo. Nepamätám si, že by boli konkrétne záujmy občanov slovenských a maďarských protikladné. Ďaleko častejšie sa líšia záujmy nových a starých členských štátov. Ďakujem za zaujímavé otázky a prajem vám pekný deň. Vzhľadom na nedostatok času som, žiaľ, nestihla na všetky odpovedať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu