Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kauza Hedviga: 10 otázok, na ktoré nikto neodpovedal

Hedviga Malinová Zobraziť galériu (9)
Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Do prípadu Hedvigy Malinovej (23) sa vnáša čoraz viac politiky. Po vystúpení europoslankyne Edit Bauer (SMK) v európskom parlamente závery vyšetrovania slovenskej polície spochybnili aj ďalší maďarskí politici.

Premiér Fico ich obvinil zo zasahovania do suverenity štátu. V prípade študentky maďarskej národnosti sú stále nejasnosti. Polícia tvrdí, že si útok vymyslela a v rukách má nepriestrelné dôkazy. Hedviga Malinová trvá na tom, že ju 25. augusta 2006 pri ceste do školy napadli dvaja holohlaví mladíci za to, že hovorila po maďarsky!

Premiér Fico prvýkrát pripustil, že kauza je od začiatku spolitizovaná zvonku. „Všetci, čo túto vládu nechceli, chceli tento prípad zneužiť proti tejto vláde. Táto vláda nie sú ovce, ktoré idú na porážku so zdvihnutým chvostom, ale ľudia, ktorí budú svoje pozície chrániť,“ povedal Fico v diskusnej relácii SRo. SMK v celom prípade prekáža angažovanosť premiéra i ministra vnútra. Poslanec za SMK Gyula Bárdos nepovažuje Hedvigin prípad za „štandardný“ a spôsob vedenia vyšetrovania vyvolal množstvo otáznikov. Minister vnútra Robert Kaliňák akýkoľvek zásah do vyšetrovania vylúčil. Celá kauza už prerástla aj hranice Slovenska.

Vystúpenie europoslankyne Edit Bauer na pôde europarlamentu, v ktorom spochybnila závery slovenskej polície, a vyjadrenia maďarských politikov, znovu vnášajú napätie do vzťahov medzi oboma štátmi. „Maďarské politické sily absurdne zasahujú do práce slovenských nezávislých orgánov spravodlivosti. Nech sa nestarajú do práce orgánov činných v trestnom konaní na Slovensku. Toto je suverénna krajina,“ povedal Fico.

Exminister vnútra a poslanec KDH Vladimír Palko pochybuje o tom, že sa kauza Hedvigy Malinovej skončí jej odsúdením. „Neviem si predstaviť, že nejaký súd na Slovensku ju odsúdi za takýto trestný čin,“ povedal v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk. Vzhľadom na politickú citlivosť prípadu Palko pochybuje aj o tom, či vôbec dôjde k podaniu obžaloby. „Toto budú len politické problémy a nikam to nebude smerovať,“ poznamenal.

10 nezodpovedaných otázok:

1. Bola alebo nebola Hedviga Malinová zbitá? Ako prišla k modrinám na tvári? Ak bola fyzicky napadnutá, zisťuje ešte polícia, kto ju zbil?

2. Prečo polícia neskúmala sukňu Hedvigy, ktorá bola podľa výpovede svedkov znečistená?

3. Prečo spolužiaci, ktorí Hedvigu videli ako prví krátko po údajnom útoku, vypovedali až vo febuári, teda päť mesiacov po incidente?

4. Prečo ju prvý advokát - poslanec za SMK Gábor Gál prestal zastupovať po tom, ako boli zverejnené výsledky vyšetrovania a prípad začali rozpitvávať médiá?

5. Prečo polícia nezverejnila videonahrávku z výsluchu, ktorá môže pred verejnosťou vylúčiť alebo potvrdiť, či bol na Hedvigu vyvíjaný nátlak?

6. Prečo polícia stále hovorí o trestnom oznámení podanom na Hedvigu Malinovú, keď takéto prípady môže vyšetrovať aj bez trestného oznámenia?

7. Koľko trestných oznámení je podaných na Hedvigu Malinovú a kto ich podal?

8. Prečo polícia s oneskorením informovala o samovražde muža, ktorý podal na Hedvigu trestné oznámenie?

9. Aký mohla mať Hedviga motív na to, aby si útok s protimaďarským pozadím vymyslela?

10. Prečo sa kauza Hedviga Malinová natoľko spolitizovala a komu to vyhovuje?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu