Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

SMK chce riešiť učebnice a Slotove výroky v Európskom parlamente

Edit Bauer
Edit Bauer

BRUSEL - Europoslanci za Stranu maďarskej koalície (SMK) Edit Bauer a Arpád Duka-Zólyomi majú v stredu na plenárnom zasadaní Európskeho parlamentu (EP) otvoriť otázku učebníc vlastivedy na školách s vyučovacím jazykom maďarským a vulgárnych výrokov predsedu vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu.

"Ide o sústredený útok na viacerých úrovniach,“ uviedla pre agentúru SITA europoslankyňa Monika Beňová-Flašíková (Smer-SD). Podľa nej koordinuje vystúpenie SMK, ktoré získalo pre svoju agendu aj podporu popredných maďarských politikov.

"SMK tým chce dosiahnuť buď debatu o autonómii, alebo vstup do vlády,“ povedala europoslankyňa. Slovenskí europoslanci sú presvedčení, že pre otázku autonómie nezíska SMK v EP podporu. "EÚ už po Kosove žiaden takýto projekt nepodporí," prízvukuje Beňová-Flašíková.

Jej stranícky kolega Vladimír Maňka zdôraznil, že pred dvoma týždňami, počas pracovnej návštevy európskych socialistov na Slovensku a v Maďarsku, varoval vplyvný holandský socialista Jan Marinus Wiersma maďarskú šéfku diplomacie Kingu Gönczovú, že ak by Maďarsko dalo inštitucionálny charakter pravidelným stretnutiam maďarských poslancov z Karpatskej kotliny pred vstupom do EÚ, tak by sa krajina do únie nedostala.

Pravidelné vystúpenia maďarských a slovenských poslancov sa stali súčasťou parlamentného folklóru. Dochádza k nim počas tzv. jednominútových vystúpení na začiatku zasadania, keď je zasadacia sála takmer prázdna. Poslanci v tomto čase vystupujú za seba a nie za politické frakcie, ku ktorým patria, a vo všeobecnosti ich vyhlásenia nevzbudzujú záujem kolegov ani médií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu