Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fronc: Školy si na budúci rok polepšia

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - Regionálne školstvo dostane na budúci rok o vyše 1,4 miliardy korún viac, čo sa prejavilo aj pri zvyšovaní normatívov pre základné a stredné školy.

Podľa ministra Martina Fronca si školy na budúci rok polepšia. Ako vysvetlil na dnešnej tlačovej besede, zvýšenie príspevkov na žiaka považuje za dostatočné. Zároveň pripomína, že nielen školy dostanú viac peňazí, ale aj pedagógovia, ktorým sa zvýšia platy.

Podľa nového systému normatívov dostanú základné školy v porovnaní s týmto rokom o vyše 1200 korún viac na žiaka. Gymnáziám sa normatívy zvýšia o viac ako 1400 korún. Najväčšie zvyšovanie príspevkov na žiaka však čaká na umelecké stredné odborné školy, a to o zhruba 13 500 korún a športové gymnáziá, ktoré dostanú o takmer 12 tisíc korún viac.

Úprava normatívov sa negatívne dotkne len obchodných akadémií, ktoré budú podľa nového systému zaradené do jednej kategórie s gymnáziami.

Týmto rozhodnutím prídu o vyše 6500 korún na žiaka. Fronc to zdôvodňuje tým, že po ročnom fungovaní normatívov ministerstvo zistilo, že náročnosť na prevádzku obchodných akadémií je porovnateľná s gymnáziami. Pripomína však, že gymnáziá dostanú od budúceho roka viac peňazí.

Navýšenie prostriedkov súvisí s novelou nariadenia vlády, ktoré upravuje podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu. Tú schválila vláda 8. decembra a okrem zvyšovania normatívov priniesla aj ďalšie zmeny. Najdôležitejšia sa týka základných škôl, ktoré už nebudú rozdelené do troch kategórií podľa počtu žiakov ako doteraz.

Všetky budú spadať do jednej, avšak zriaďovatelia s počtom žiakov do 250 budú dostávať kompenzačné príspevky. Tie budú klesať so zvyšujúcim sa počtom žiakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu