Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pred ministerstvom školstva protestovali proti maturite

Minister školstva Martin Fronc
Minister školstva Martin Fronc

BRATISLAVA - Niekoľko stoviek študentov posledných ročníkov stredných škôl demonštrovalo dnes dopoludnia pred Ministerstvom školstva SR v Bratislave proti novej maturitnej skúške.

Študentov z Bratislavy podporili aj študenti niektorých mimobratislavských škôl, napríklad zo Senca. "Nemyslíme si, že to zmeníme, ale chceme aspoň vyvolať diskusiu o potrebe a zmysle nového systému maturít," uviedla pre agentúru SITA jedna z demonštrujúcich.

Študentom gymnázií sa nepáči, že budú musieť maturovať z piatich predmetov a za zbytočnú záťaž považujú aj maturitu z prírodovedného predmetu. Medzi požiadavkami, s ktorými prišli za ministrom školstva Martinom Froncom je aj zrušenie maturity z jazyka pre učňovské školy.

Súčasní štvrtáci sú sklamaní z toho, že výsledky maturitnej skúšky, ktorá bude ťažšia ako v doterajšom systéme, nebude zatiaľ akceptovaná pri prijímaní na vysoké školy. Zákon o novej maturite sa podľa nich prijal príliš rýchlo a nestihli sa na ňu pripraviť.

"Od prvého ročníka sa pripravujeme na maturity podľa starého systému a zrazu sa dozvieme, že nás čaká niečo nové," tvrdila jedna zo študentiek. Štvrtáci žiadajú prechodné ustanovenia, na základe ktorých by na nový systém maturít nabehli až súčasní prváci.

So zástupcami študentov sa ráno stretol aj minister Fronc, ktorý je síce pripravený s nimi rokovať, ale ich požiadavky neakceptoval. Prijal od nich aj text petície, v ktorej protestujú proti vyhláške rezortu. Ako Fronc uviedol pred novinármi, kľúčové dokumenty k novému systému boli prijaté už v roku 2001 a osnovy sa nezmenili.

"V rámci novej maturitnej skúšky sa od študentov nežiada nič nad rámec týchto osnov," podotkol. Proti maturite z jazykov mali študenti podľa neho protestovať pred vstupom do Európskej únie. Na základe uznesenie Rady ministrov by mal každý občan únie ovládať dva jazyky a ich výučbu v škole považuje Fronc za najlepší základ. Pripomenul, že tým sa vytvárajú aj väčšie šance pre mladých ľudí uplatniť sa na pracovnom trhu EÚ.

Nový systém bude spravodlivejší, odstránia sa rôzne pochybnosti o podplácaní a podobne, zdôraznil Fronc. Nábeh na nový systém nie je podľa neho tvrdý a koncepcia sa zavádza postupne.

Ako Fronc skonštatoval, právo na štrajk akceptuje, ale nie je si istý, či bola demonštrácia pred ministerstvom v súlade so zákonom. Prekvapilo ho, že študenti sa pre akciu rozhodli počas vyučovania. Podľa vlastných slov mali ospravedlnenia od rodičov, ktoré školy akceptovali.

Učitelia sa na demonštrácii nezúčastnili, podľa niektorých študentov však s nimi mnohí súhlasia. Viacerí štvrtáci sa rozhodli svoj postoj demonštrovať aj tým, že na budovu ministerstva hádzali desiate, ovocie a zeleninu. Medzi výkrikmi, ktoré počas študentského protestu odzneli, boli aj také ako Fronc je zbabelec alebo Chceme Fronca. Na akciu dohliadla mestská aj štátna polícia, ktorá však nemusela zasahovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu