Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

SIS: Pittner zbavil Mečiara mlčanlivosti, môže vypovedať pred súdom

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Expremiér Vladimír Mečiar už môže pred súdom vypovedať ako svedok v spore na ochranu osobnosti medzi podnikateľom Robertom Krajňákom a Slovenskou informačnou službou (SIS).

Riaditeľ SIS Ladislav Pittner ho na žiadosť sudkyne Okresného súdu Bratislava 1 v uplynulých dňoch zbavil mlčanlivosti. Agentúre SITA to potvrdil hovorca tajnej služby Vladimír Šimko.

Dodal, že rozhodnutie riaditeľa SIS už zaslali na súd. Pojednávanie v súdnom spore sa niekoľko mesiacov nemohlo uskutočniť, pretože V. Mečiar, ktorého samosudkyňa potrebovala vypočuť ako svedka, nemohol vypovedať. Bol viazaný mlčanlivosťou a štátne orgány sa nevedeli dohodnúť, kto jej ho má zbaviť.

Sudkyňa sa viackrát obrátila so žiadosťou na parlament, ten však tvrdil, že zo zákona môže zbaviť mlčanlivosti súčasného predsedu vlády, nie však bývalého. Národná rada (NR) SR sa však obrátila na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), aby k tejto veci zaujal stanovisko.

NBÚ konštatoval, že Mečiara by mala zbaviť mlčanlivosti SIS. Zákon nerieši otázku, kto by mal zbaviť mlčanlivosti bývalého premiéra. Podľa NBÚ preto platí všeobecné pravidlo, že by ho mal mlčanlivosti zbaviť ten orgán, ktorý je pôvodcom utajovanej písomnosti, ku ktorej má expremiér vypovedať.

Podnikateľ Krajňák zažaloval SIS, pretože sa domnieva, že služba, ktorej vtedy šéfoval Ivan Lexa, zasiahla do jeho práv, keď ho neoprávnene sledovala a pripravovala jeho diskreditáciu. Takéto aktivity voči nemu podnikala údajne preto, že v roku 1995 organizoval petíciu za odvolanie Mečiara z funkcie premiéra.

V denníku Sme vtedy podal inzerát, v ktorom uverejnil petičnú otázku: "Ste za odvolanie Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády SR?". Krajňák je presvedčený, že služba zasiahla do jeho súkromia a žiada od nej ospravedlnenie a 6,5 milióna korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu