Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

NBÚ: Mečiara by mala mlčanlivosti zbaviť SIS

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Vladimíra Mečiara, ktorý by mal vypovedať pred súdom v spore na ochranu osobnosti medzi podnikateľom Robertom Krajňákom a Slovenskou informačnou službou (SIS), by mala zbaviť mlčanlivosti tajná služba.

Také je oficiálne stanovisko Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) ako orgánu zodpovedného za ochranu utajovaných skutočností na Slovensku.

Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci kancelárie NBÚ Miroslav Brvnišťan, zákon nerieši otázku, kto by mal zbaviť mlčanlivosti bývalého premiéra. Podľa NBÚ preto platí všeobecné pravidlo, že by ho mal mlčanlivosti zbaviť ten orgán, ktorý je pôvodcom utajovanej písomnosti, ku ktorej má expremiér vypovedať. "V tomto prípade je to SIS," skonštatoval Brvnišťan.

Pojednávanie v spore medzi R. Krajňákom a SIS musela samosudkyňa Okresného súdu Bratislava 1 Dana Káčerová už niekoľkokrát odročiť. Dôvod bol, že nemohla vypočuť ako svedka V. Mečiara, pretože ho nik nezbavil mlčanlivosti. Viackrát o to požiadala Národnú radu SR, tá však odpovedala, že na to nemá kompetenciu. Parlament podľa zákona totiž zbavuje mlčanlivosti len súčasného premiéra, nie bývalého.

Najbližšie pojednávanie sa uskutoční v stredu. Podnikateľ Krajňák zažaloval SIS, pretože sa domnieva, že služba, ktorej vtedy šéfoval Ivan Lexa, zasiahla do jeho práv, keď ho neoprávnene sledovala a pripravovala jeho diskreditáciu.

Takéto aktivity voči nemu podnikala údajne preto, že v roku 1995 organizoval petíciu za odvolanie Mečiara z funkcie premiéra. V denníku Sme vtedy podal inzerát, v ktorom uverejnil petičnú otázku: "Ste za odvolanie Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády SR?". Krajňák je presvedčený, že služba zasiahla do jeho súkromia a žiada od nej ospravedlnenie a 6,5 milióna korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu