Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lekári a sestry majú hlásiť sexuálne zneužívanie detí

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Lekárom a zdravotným sestrám zrejme pribudne povinnosť ohlasovať prípady sexuálneho zneužívania detí.

Ministerstvo školstva zahrnulo novú povinnosť pre zdravotníckych pracovníkov do návrhu Akčného plánu politiky mládeže, ktorý dnes schválila vláda. O jej zavedenie sa majú postarať rezorty zdravotníctva, vnútra a práce. V schválenej koncepcii ešte nie je dátum, dokedy to majú urobiť.

Minister školstva Ján Mikolaj v materiáli ďalej navrhol, aby jeho rezort s ministerstvom zdravotníctva podporili programy zamerané proti agresivite, užívaniu drog, fajčeniu či pitiu alkoholu. Cieľom má byť zlepšenie mentálneho zdravia detí. Od ministerky práce Viery Tomanovej chce nový finančný príspevok, ktorý má pomôcť rodičom starajúcim sa o malé, chorľavé deti. "Príspevok bude určený rodičovi, ktorý popri starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, začne vykonávať zárobkovú činnosť a starostlivosť o dieťa zabezpečí prostredníctvom fyzickej alebo právnickej osoby," napísalo do materiálu ministerstvo školstva.

Štát naplánoval aj rozvoj podnikania mládeže. Mikolaj žiada od rezortu hospodárstva, aby podnikanie mladých rozbehol prostredníctvom poradensko-vzdelávacích programov Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Organizácia ministerstva školstva Iuventa má vytvoriť sieť politikov - výskumníkov - zástupcov mládeže, ktorí by konzultovali aktuálne témy. Na školách a v školských zariadeniach sa má obnoviť záujmová činnosť detí a mládeže. Samosprávne kraje v spolupráci s obcami majú zabezpečiť budovanie nenáročných ihrísk, cyklistických, bežeckých, lyžiarskych a turistických trás.

Slovensko bude pokračovať vo výmennom programe CEEPUS II, do ktorého sú zapojené univerzity z 15 krajín. Vláda dnes odsúhlasila aj návrh na pokračovanie účasti SR v programe, ktorý predložil Mikolaj. Program podporuje spoluprácu vysokých škôl, štipendijné pobyty vysokoškolákov, doktorandov, učiteľov, študentské exkurzie a intenzívne kurzy cudzích jazykov. Podľa prijatého návrhu súčasťou programu budeme do konca júla 2011. Tento rok pôjde na program 195-tisíc eur zo štátneho rozpočtu.

Do programu, ktorý začal fungovať od decembra 1994, sa zapojili okrem Slovenska Albánsko, Bulharsko, Česko, Čierna Hora, Chorvátsko, Maďarsko, Macedónsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a od školského roku 2008/2009 aj Bosna a Hercegovina a Kosovo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu