Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V apríli mŕtvych na cestách pribudlo!

BRATISLAVA - Nový cestný zákon v apríli nepriniesol menej úmrtí na slovenských cestách. Počet obetí dopravných nehôd minulý mesiac v porovnaní s aprílom roka 2008 naopak vzrástol z 30 na 38.

Napísal to dnes denník Sme. Prerušil sa tak trend, keď po zavedení nového cestného zákona počet mŕtvych na cestách klesal. Ťažko zranených ubudlo, ich počet klesol zo 141 na 103. Novými pravidlami cestnej premávky sa vodiči riadia od februára. Vo februári i v marci sa oproti rovnakým mesiacom vlaňajška bilancia tragédií na slovenských cestách zlepšila.

Vlani v marci si havárie vyžiadali 43 mŕtvych, tento rok to bolo 17. V druhom mesiaci roka zaznamenala polícia medziročný pokles mŕtvych o štyroch na 30 aj napriek tomu, že pri zrážke autobusu s vlakom pri Polomke zomrelo 12 cestujúcich. Sme napísalo, že Slovensku tak môže hroziť opakovanie situácie z Česka, kde spočiatku po zavedení prísnejších pravidiel na cestách počet mŕtvych klesal, potom sa však opäť zvýšil.

Polícia podľa denníka tvrdila, že ukazovatele sú napriek tomu stále potešiteľné. "Za tri mesiace od účinnosti nového zákona klesol počet usmrtených na našich cestách o 22, počet ťažko zranených o 126 a počet ľahko zranených o 516. Napriek týmto priaznivým štatistickým ukazovateľom sme len mierne optimistickí," povedal policajný viceprezident Stanislav Jankovič.

Odborník na dopravu Jozef Drahovský poznamenal, že vodiči po niekoľkých mesiacoch platnosti cestného zákona prestávajú byť opatrní. "Prvé mesiace jazdili vodiči veľmi opatrne, teraz sa už zorientovali, kde a ako sa kontroluje, a to sa prejavuje aj na ich sebadôvere," povedal pre Sme.

Cestný zákon od februára okrem iného znížil maximálnu povolenú rýchlosť v obciach zo 60 na 50 kilometrov za hodinu, zaviedol vyššie pokuty za najvážnejšie priestupky a povinné prilby pre cyklistov, ak jazdia mimo obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu