Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyššie pokuty na rakúskych diaľniciach?

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rakúske ministerstvo dopravy pripravuje zmeny v zákone o cestnej premávke, ktoré sprísnia postihy pre vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu a prekračujúcich povolenú rýchlosť.

Informuje o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas (ORF), ktorý sa odvoláva na zistenia rakúskeho automotoklubu ÖAMTC. Príslušný návrh podľa neho obsahuje jednotne stanovené pokuty za prekročenie povolenej rýchlosti na diaľniciach a prísnejšie postihy pre podnapitých vodičov.

Prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti 130 km/h na diaľnici o jeden až 10 km/h bude stáť na mieste 20 eur, pri neskoršej platbe 30 eur. V rozsahu 141 až 150 km/h má pokuta dosahovať 35 resp. 45 eur, pri rýchlosti do 160 km/h páchateľ priestupku zaplatí 50 až 60 eur. Podľa ORF sa pokuty v jednotlivých spolkových krajinách Rakúska doteraz výrazne odlišovali. Správa pritom neuvádza, kedy by mali nové pravidlá uviesť do praxe.

V prípade jazdy s viac ako 1,6 promile alkoholu v krvi by mali po novom odobrať vodičský preukaz na šesť mesiacov, teda o dva mesiace viac ako doteraz. V prípade opätovného previnenia v priebehu nasledujúcich piatich rokov príde páchateľ o vodičský preukaz najmenej na dvanásť mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu