Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nedostatky po prechode na euro malo podľa SOI 13 % predajní

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Krátko po januárovom zavedení eura na Slovensku našla Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) nedostatky v zhruba 13 percentách kontrolovaných predajní, väčšina obchodov nepochybila. SOI skontrolovala od začiatku roka do 16. januára, dokedy mohli Slováci platiť súčasne korunami aj eurami, 2537 prevádzok.

Dnes o tom informovala hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová. Medzi najčastejšie nedostatky v kontrolovaných prevádzkach patrilo chýbajúce duálne zobrazenie cien, nesprávny prepočet či nezverejnený alebo nesprávny konverzný kurz. Podľa inšpektorov 32 prevádzok (1,26 percenta) vydalo v prvej polovici januára preplatok v korunách bez súhlasu spotrebiteľa.

Šesť (0,24 percenta) z kontrolovaných prevádzok odmietlo prijať platbu v korunách a osem (0,32 percenta) v eurách. Obchodníci mali počas duálneho obehu, ak sa nedohodli so zákazníkom inak, vydávať v eurách, hoci platbu prijali v korunách. Niektorí najmä menší obchodníci svoje obchody pre možné ťažkosti počas prechodného obdobia neotvorili.

SOI prijala počas duálneho obehu aj podnety na prešetrenie možného zvýšenia cien. Z 209 podnetov zatiaľ kontrolóri prešetrili 30, pri ktorých však nenašli nedostatky. Vývoj cien na trhu po zavedení novej meny sleduje pravidelne tiež Štatistický úrad, mimovládna organizácia Združenie slovenských spotrebiteľov a Cenová rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu