Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zemetrasenie poškodilo kostol v Liptovskom Mikuláši

Evanjelický kostol v Liptovskom Mikuláši. Zobraziť galériu (3)
Evanjelický kostol v Liptovskom Mikuláši.

SLOVENSKO - Po ničivej víchrici postihlo Slovensko ďalšie nešťastie. Tisíce ľudí vydesilo v utorok večer zemetrasenie, ktorého epicentrum bolo pri poľskom mestečku Zakopané.

Triasli sa rodinné domy, paneláky, ale aj múry starobylých stavieb. Na stenách evanjelického kostola v Liptovskom Mikuláši sa dokonca objavili pukliny.

Zemetrasenie s lokálnou magnitúdou 4,5 zasiahlo o 18.18 hod. okrem Poľska viac ako polovicu Slovenska.

"Práve som umývala zrkadlo," povedala Andrea Panáčková (30) zo Svitu: "Zrazu sa dvierka zrkadla otvorili, cítila som akýsi prievan. Vtedy pribehla moja mama a spýtala sa, čo sa to robí, lebo aj ona si všimla čudné otrasy." Predmety sa triasli či posúvali aj v tisíckach ďalších domácností od Trenčína po Košice.

"Mne spadol na zem kvetináč," povedala Popradčanka Tatiana Rišianová. S ľuďmi sa posúvali kreslá, niekde radšej podržali obývacie steny, aby sa nezrútili. V Podolínci (okr. Stará Ľubovňa) ľudia v panike vybiehali z domov.

"Všimol som si, že sa zrazu začali chvieť gauč, váza a iné predmety v našej domácnosti," povedal Patrik Albert z Rožňavy.

Na stene evanjelického kostola v Liptovskom Mikuláši sa objavili pukliny. "Tie staré sa zväčšili asi trikrát a okrem nich sa objavili aj nové," povedal evanjelický farár Marián Bochnička. "Čakáme na vyjadrenia statika, potom uvidíme čo ďalej."

Chvel sa však aj liptovskomikulášsky katolícky kostol. "Veľmi to vyľakalo našu kantorku," povedal katolícky farár Vladislav Saniga. "Myslela si, že spadol zvon z veže." Zemetrasenie pocítili aj v tatranských hoteloch, chatách a ubytovniach. Živel však najväčšie škody napáchal v blízkosti epicentra. V dedinách v okolí Zakopaného v Poľsku popadali komíny, poškodené sú viaceré školy a ďalšie budovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu