Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Bratislave sú Tibeťania, vyrobia sochy z masla

BRATISLAVA - Tibetské umenie a tance, ktoré nie je možné bežne vidieť, prišli do Bratislavy predviesť tibetskí mnísi. Na vystúpenia k výstave Slovenského národného múzea Šangri-la si priviezli aj množstvo piesku či masla, z ktorého budú robiť sochy. Mužom z kláštora sa Európa zapáčila, však prezradili, že ich na začiatku turné zaskočilo chladné počasie.

Osem budhistických mníchov bude tradície svojej krajiny, ktorú 60 rokov okupuje komunistická Čína, prevádzať počas ôsmich dní. "Sme tu preto, aby sme vám povedali viac o tibetských tradíciách a dúfame, že sa vám to bude páčiť," povedal včera novinárom Namgyal Phuntsok Lama.

Ich vystúpenia doplnia výstavu, do ktorej preniesli českí a slovenskí dobrodruhovia svoje zážitky z Indie, Nepálu, Tibetu a Bhutánu. Jej súčasťou sú veľkorozmerné fotografie, originálne predmety, ale aj hudba a živé zvieratá. "Je to veľmi pekné, naozaj, vidieť kultúru a to všetko zo štyroch rozdielnych krajín spolu v jednej budove," poznamenal Namgyal Phuntsok Lama.

Mnísi predvedú aj rituálne tance s maskami, budú vyrábať sochy z jačieho masla a vosku a sypať obradnú mandalu - obrazy z piesku. Tibeťania veria, že mandala má očistné a posilňujúce vplyvy na ľudí, napríklad dokáže zmierňovať ich problémy. "Je to unikátny tantrický rituál, ktorý nebýva prístupný pre tých, ktorí nie sú zasvätení do tantrického učenia," podotkol Martin Slobodník z katedry východoázijských štúdií bratislavskej Univerzity Komenského.

Vystúpenia mníchov už v predchádzajúcich týždňoch videli v štyroch európskych krajinách, chystajú sa ešte do Rakúska a od 9. do 15. mája do Česka. Európa mužov z kláštora prekvapila. "Je to rozdiel. Ale už sme stretli ľudí z Európy v našom kláštore a nie je žiaden problém, lebo sme schopní sa s nimi porozprávať, nadviazať priateľstvá," povedal Namgyal Phuntsok Lama.

Mužov z exotickej ázijskej krajiny tiež zaskočilo počasie. "Keď sme tu boli prvýkrát vo februári, bola naozaj zima v Litve, snežilo a my sme nemali poriadne oblečenie," priznal Namgyal Phuntsok Lama. Spočiatku bolo pre nich trochu problémom aj jedlo, ale postupne si naň zvykli.

Mnísi žijú v Indii, kam ich predchodcovia ušli pred čínskou okupáciou. Ich pôvodný kláštor založili v roku 1641 v Tibete. Po vpáde Číny ho však zničili a mnísi ušli do Indie, kde im vybudovanie nového kláštora trvalo viac než 40 rokov. Na jeho prevádzku si dnes zarábajú aj vystúpeniami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu