Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Košická aféra možno vyzlečie z uniformy ďalších policajtov

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rady polície budú zrejme musieť opustiť ďalší policajti, ak vyšetrovanie potvrdí ich pochybenie v prípade ponižovania rómskych chlapcov. "Keď to ukáže vyšetrovanie a budú dôvody, môže sa ich počet rozšíriť," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch.

Inšpekcia doteraz vypočula 14 policajtov. Deväť strážnikov je postavili mimo službu. Z nich sedem čelí návrhu na prepustenie. Polícia za šikanovanie šestice Rómov podozrivých z lúpeže tiež preradila štyroch policajných funkcionárov na nižšie pozície.

Riaditeľ justičnej a kriminálnej polície v Košiciach Rudolf Pilarčík povedal, že policajtom za ponižovanie Rómov hrozia obvinenia z viacerých trestných činov. Napríklad zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, vydierania či neoznámenia alebo neprekazenia trestného činu.

Žiadneho z policajtov však podľa dostupných informácií zatiaľ neobvinili. Tí, čo ich postavili mimo službu, dostávajú len časť mzdy, musia sa zdržiavať doma alebo na pracovisku.

Policajti koncom marca zadržali Rómov vo veku od desať do 16 rokov pre podozrenie z okradnutia staršej ženy. Na policajnej stanici ich pod hrozbou fyzických trestov a za neustáleho nadávania nútili fackovať sa, bozkávať a vyzliekať sa donaha. Obeť lúpeže, Alžbeta Stropková z Cestíc, sa policajtov však zastala. "Pomohli mi, robili, čo mohli. A nakoniec sú oni tí zlí...," citoval ju denník Sme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu