Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mečiar označil zverejnenie zväzkov ŠtB za špinavú metódu

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Za špinavú metódu čistenia politiky považuje niekdajší minister vnútra, premiér a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar zverejnenie zväzkov komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Podľa neho bola časť dokumentov sfalšovaná, časť bola odvezená do Českej republiky a potom, ako v prípade exministra Magvašiho, zneužitá na kompromitáciu slovenských politikov, a časť skartovaná ešte pred novembrom 1989 na rozkaz generála tajnej polície Alojza Lorenca. Občan podľa Mečiara akceptoval minulosť zvolením Rudolfa Schustera za prezidenta v roku 1999. "Člena predsedníctva ÚV (KSS) zvolil za prezidenta. Tým jasne povedal, že vidí kontinuitu minulosti a súčasnosti."

Výpovedná hodnota zväzkov, ktoré začal Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejňovať na internete, je podľa Mečiara nulová. "Tí, ktorí tam boli exponovaní, ako dôstojníci ŠtB, dosiahli isté postavenie v ekonomike, politike aj v iných odvetviach spoločnosti. Čo s nimi chcete robiť? Neurobíte nič," povedal zástupcom vládnej koalície. Šéf KDH a parlamentu Pavol Hrušovský zdôraznil, že ÚPN zverejňuje len preukázateľné údaje. "Tam sú podpisy. Darmo bude niekto tvrdiť - Ja sa na nič nepamätám." Pripúšťa, že je neskoro, ale je dobré, aby sme vedeli o ľuďoch, ktorí s komunistickým režimom takto spolupracovali.

Hrušovský navrhol, aby zákon vymedzil funkcie, v ktorých by tzv. eštebáci nemohli pracovať. "Spravme isté kategórie, kde môžu robiť, pretože pre mňa sú títo ľudia nedôveryhodní." Predseda Smeru Robert Fico je za uzákonenie zákazu verejných funkcií nielen pre eštebákov, ale aj pre tých, ktorí boli agentmi po novembri 1989, alebo nemôžu dokázať legálny pôvod majetku. "Je zlé, ak sú vo vysokých funkciách zlodeji a agenti. Som presvedčený, že takí ľudia sú," uviedol v diskusii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12. Samotná spolupráca s ŠtB však už podľa neho na Slovensku nerezonuje.

Predseda SMK Béla Bugár pripomenul Vladimírovi Mečiarovi, že ako bývalý premiér nesie zodpovednosť za to, že lustračný zákon sa na Slovensku, na rozdiel od Česka, nikdy neuplatňoval. Na Mečiarove slová, že to bolo preto, lebo chýbal vykonávací zákon, citoval slová vtedajšieho predsedu vlády z januára 1994, keď kategoricky odmietol lustrácie s tým, že by sa priečili jeho princípom. "V záujme bezpečnosti štátu je, aby boli lustrácie zrušené," údajne Mečiar vyhlásil o rok neskôr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu