Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Redutu zavrú pre zlý technický stav 10. apríla

Slovenská filharmónia v Bratislave
Slovenská filharmónia v Bratislave

BRATISLAVA - Budovu Reduty, v ktorej sídli Slovenská filharmónia budú musieť 10. apríla zavrieť pre jej zlý technický stav.

Informovalo o tom dnes ministerstvo kultúry, ktoré chce koncerty najväčšieho orchestra na Slovensku presunúť do historickej budovy Slovenského národného divadla. Rekonštrukcia Reduty sa dlhý čas odkladala, vláda ju pritom schválila už pred siedmimi rokmi.

Ministerstvo, pod ktoré filharmónia spadá, začalo hľadať riešenie po tom, čo ho jej riaditeľ Marián Lapšanský informoval o stave budovy. "Zásadným záverom znaleckého posudku je odporúčanie, aby v záujme bezpečnosti návštevníkov hromadných podujatí v budove Reduty boli bez zbytočného odkladu zrušené podujatia pre verejnosť," uviedol hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Podľa neho je preto najvhodnejšie presťahovať orchester do neďalekej budovy národného divadla v centre mesta, s ktorým však bude musieť filharmónia uzavrieť nájomnú zmluvu. Rokovania sú podľa Bednára naplánované na budúci týždeň. Zároveň by sa podľa neho malo po vysťahovaní skrátiť trvanie rekonštrukcie z plánovaných troch na dva roky. "Havarijný stav Reduty je predpokladom na to, aby sa po nevyhnutnej sanácii začalo s jej rekonštrukciou v najbližších týždňoch," dodal Bednár. Slovenská filharmónia by sa tak do Reduty mohla vrátiť v roku 2011.

Reduta slúži ako koncertná a plesová sála od roku 1919 bez zásadných opráv, filharmónia sa tam nasťahovala po 2. svetovej vojne. Rekonštruovať ju začali v roku 2003 pri príležitosti zasadnutia Parlamentného zhromaždenia NATO na jar 2004. Z rekonštrukcie za viac ako 700 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 23,2 milióna eur) sa celkovo urobilo len asi päť percent, keďže ju zastavila bývalá vláda pre predčasné voľby. Za súčasnej vlády boli vyhlásené i zrušené viaceré tendre.

Za roky odkladania prác ich cena stúpla o tretinu, najnovšie ministerstvo odhadlo sumu na vyše miliardy Sk (asi 33,2 milióna eur). Filharmónia tiež pre plánovanú rekonštrukciu dva razy razy skrátila koncertnú sezónu a presunula začiatok Bratislavských hudobných slávnosti zo septembra na november.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu