Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rekonštrukcia hradu a okolia bude stáť takmer 4 miliardy!

BRATISLAVA - Štát okrem samotného Bratislavského hradu obnoví aj ďalšie budovy a priestory v jeho areáli. Rozhodla o tom dnes vláda, ktorá výrazne navýšila objem peňazí na rekonštrukciu na 3,8 miliardy korún (126,14 milióna eur). Kancelária Národnej rady, ktorá hrad spravuje, začala už tento rok s rekonštrukciou hradného paláca.

Pôvodný zámer, ktorý počítal s obnovou samotného hradu, predpokladal náklady do dvoch miliárd korún (66,39 milióna eur). Projekt sa však rozšíri aj o úpravu vybavenia expozičných a prevádzkových priestorov Slovenského národného múzea. Rekonštrukcia by podľa skorších informácií mala zahŕňať aj nové ubytovne pre poslancov.

Kancelária Národnej rady predpokladá, že všetky stavebné práce by mali byť dokončené do piatich rokov. Celkovo si z verejných zdrojov v rokoch 2009 až 2011 vyžiadajú 2,52 miliardy korún (83,64 milióna eur). Najskôr bude zrekonštruovaný hradný palác, ktorý má byť dokončený na jar 2010. Následne sa kompletne prestavia severná časť areálu vrátane historickej francúzskej záhrady z konca 18. storočia, Zimnej jazdiarne a Oranžérie.

Takmer miliardovú zákazku (33,2 milióna eur) na rekonštrukciu hradu získala v marci stavebná firma Váhostav-SK. Spoločnosť podľa médií kontroluje podnikateľ Juraj Široký údajne blízky najsilnejšej vládnej strane Smer-SD. Bratislavský hrad, ktorý je dominantou hlavného mesta, má narušenú statiku, v havarijnom stave sú inžinierske siete.

Hrad prechádzal menšími či väčšími opravami od polovice minulého storočia. Naposledy štát do úprav investoval v roku 2005 pred summitom amerického a ruského prezidenta Georgea Busha a Vladimíra Putina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu