Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Začali vypočúvať obvinených z výbuchu v Novákoch

VOP Nováky po výbuchu
VOP Nováky po výbuchu

TRENČÍN - Vyšetrovatelia začali tento týždeň s výsluchmi štvorice bývalých vysokopostavených manažérov a bezpečnostného technika vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, ktorí sú podľa polície zodpovední za predvlaňajší výbuch vo fabrike. Výsluchy by mali trvať do apríla.

Termín ukončenia vyšetrovania explózie, pri ktorej prišlo o život osem ľudí, však zatiaľ nie je možné určiť. Dnes to potvrdil hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý.

"Špecializovaný tím vyšetrovateľov v priebehu tohto týždňa začal plánované výsluchy všetkých piatich obvinených, ktoré by mali byť ukončené v prvej polovici mesiaca apríl. Na základe výsledkov týchto výsluchov bude vyšetrovacím tímom stanovený ďalší postup vo veci. Nie je možné stanoviť termín skončenia veci," poznamenal Sipavý.

Mužov obvinili ešte predvlani. Podľa vyšetrovateľov neodstránili riziká v bezpečnosti práce v podniku, ktorý sa napríklad zaoberal likvidáciou munície. Pokiaľ sa ich vina preukáže pred súdom, môžu vo väzení stráviť až desať rokov. Podľa médií jeden z obvinených prešiel do protiútoku a od svojho niekdajšieho zamestnávateľa žiada odstupné a vyplatenie odmien vo výške takmer 25.000 eur (viac než 753.000 korún).

Explózia vo VOP zničila predvlani 2. marca budovy závodu a poškodila okná na budovách v okolí Novák. Okrem ôsmich obetí sa viacero ďalších ľudí pri výbuchu zranilo. Vo VOP plánujú tento rok opätovne začať s likvidáciou munície, v súčasnosti vo fabrike vyrábajú napríklad granáty alebo prerábajú ostrú muníciu na cvičnú. Podnik v uplynulých dvoch rokoch zaznamenal stratu.

Pred výbuchom vo fabrike, v ktorej sprísnili bezpečnostné podmienky, pracovalo 386 ľudí. V súčasnosti VOP zamestnáva viac než dve stovky pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu