Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

VOP v Novákoch plánuje opätovnú likvidáciu munície

NOVÁKY - Vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch, ktorého časť pred dvoma rokmi zničil výbuch, plánujú tento rok opätovne začať s likvidáciou munície. Novinárom to dnes povedal riaditeľ podniku Peter Trgiňa. Fabrika bola v uplynulých dvoch rokoch v strate, v súčasnosti v nej podľa riaditeľa vyrábajú napríklad granáty alebo prerábajú ostrú muníciu na cvičnú.

Situáciu v závode, v ktorom pokračuje i civilná výroba, však komplikuje terajšia svetová hospodárska kríza. "Teraz sme pripravení aj na začatie delaboračných činností. Zatiaľ sme ich ešte nerealizovali z titulu neexistencie zákaziek. Sú v pláne pre tento rok," poznamenal Trgiňa. S likvidáciou munície podľa neho začnú možno do leta.

Trgiňa pripustil, že podnik v uplynulých dvoch rokoch zaznamenal stratu. V roku 2007 predstavovala asi 114 miliónov korún (podľa konverzného kurzu 3,78 milióna eur) a vlani 87 miliónov korún (2,89 milióna eur). Očakáva však, že v budúcnosti sa podnik dostane z červených čísel. Pred výbuchom vo fabrike, v ktorej sprísnili bezpečnostné podmienky, pracovalo 386 ľudí. Teraz VOP zamestnáva 214 pracovníkov.

Pokles zamestnancov podľa Trgiňu zapríčinila aj terajšia svetová hospodárska kríza a menej výhodné zmluvy z čias bývalého vedenia závodu, ktoré museli zrušiť. Problémy s odbytom pocítila i civilná výroba, ktorá sa zameriava napríklad na súčiastky pre výrobu zubárskych kresiel. Minister obrany Jaroslav Baška upozornil, že v súčasnosti už všetky následky explózie stihli odstrániť.

"To znamená, že nehrozí žiadne ďalšie priame nebezpečenstvo z tejto situácie, ktorá tu vznikla pred dvoma rokmi," dodal. Podľa neho ministerstvo na likvidáciu následkov výbuchu vyčlenilo 200 miliónov korún (6,64 milióna eur). Vyšetrovanie explózie z 2. marca 2007 podľa polície a trenčianskej krajskej prokuratúry ešte neukončili.

Zatiaľ ani nie je jasné, kedy by sa vyšetrovanie mohlo uzavrieť. Obvineniu zo všeobecného ohrozenia zatiaľ čelí štvorica bývalých vysokopostavených manažérov podniku a bezpečnostný technik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu