Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Enel ubezpečil, že Mochovce dostavia načas, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA/RÍM - Slovenské elektrárne postavia dva nové bloky jadrovej elektrárne Mochovce v pôvodnom termíne. Ubezpečil o tom dnes v Ríme premiéra Roberta Fica a ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka generálny riaditeľ Enelu Fulvio Conti.

Taliansky Enel je väčšinovým vlastníkom SE. Conti prišiel na záver dvojhodinového pracovného obedu slovenskej delegácie s talianskym premiérom Silviom Berlusconim a jeho ministrami v Ríme. Jahnátek mal obavy z odloženia stavby, potešilo ho, že Taliani sú pripravení dostavať tretí blok Mochoviec vo februári 2012 a štvrtý v júni toho istého roku. Tretí blok chce vláda spustiť v roku 2012, štvrtý v roku 2013.

Slovenská vláda chce predísť ďalšej plynovej kríze napojením na maďarský plynovod vo Veľkých Kapušanoch. Jahnátek povedal, že Brusel už súhlasil so zvýšením dotácie na toto prepojenie z 25 na 50 miliónov eur. Definitívne rozhodne samit lídrov - Európska rada koncom mesiaca v Bruseli. Slovenská vláda chce tiež rokovať s Maďarskom o napojení plánovanej vetvy plynovodu South Stream - Južný prúd.

Jahnátek povedal, že zavolá maďarskému partnerovi. Ak by sa South Stream potiahol do Veľkých Kapušian, malo by Slovensko podľa ministra vyriešený problém s plynom. Na vybudovanie maďarskej vetvy plynovodu má vytvoriť Budapešť s Moskvou spoločný podnik. Plynovod, ktorý chce ruský plynárenský monopol Gazprom budovať spolu s talianskou firmou ENI, bude prepravovať plyn z Ruska cez Čierne more na juh Európy. Projekt za 20 mld. USD obchádza Ukrajinu.

Prepojenie plynovodu s MR označil za prioritu aj premiér Robert Fico, keď v utorok informoval parlamentný výbor pre európske záležitosti pred ER. Financovať ho budú aj Maďari, celkovo má stáť 205 miliónov eur. V rámci energetickej bezpečnosti chce tiež podporu na zabezpečenie reverzných tokov plynu s Rakúskom a Českom. "Toto nie je finančne náročné. Okolo 13 miliónov eur stoja tieto projekty," uviedol Fico. Prepojenie s Poľskom slovenská vláda zavrhla ako príliš nákladné. 20 miliónov eur, ktoré naň predbežne Brusel vyčlenil, by chcela použiť na prepojenie prenosových sústav elektriny s Maďarskom.

"My by sme radšej podporili tých 20 miliónov eur na iný projekt, ktorý je pre nás dôležitejší. My navrhujeme radšej prepojenie slovenskej a maďarskej elektrizačnej prenosovej sústavy." S Maďarskom sa už dohodli, že na Európskej rade predložia projekty na jednotlivé prepojenia spoločne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu