Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prípadný výpadok dodávok plynu odberatelia nepocítia, tvrdí Jahnátek

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel zabezpečí v prípade opätovného zastavenia prísunu zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu neobmedzené dodávky suroviny pre všetkých zákazníkov do konca vykurovacej sezóny.

Novinárom to dnes po rokovaní krízového štábu povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Rusko minulý týždeň pohrozilo, že pre nedoplatky Ukrajiny môže znovu prerušiť tok suroviny na východ.

"V prípade výpadku plynu z Ukrajiny sme pripravení zvládnuť situáciu bez akýchkoľvek obmedzení," vyhlásil Jahnátek. Plynárne SPP sú schopné zabezpečiť dodávky pre svojich zákazníkov do konca vykurovacej sezóny (do konca apríla), neskôr by už spotreba plynu mala klesnúť, dodal.

Ruský energetický monopol Gazprom pohrozil Ukrajine zastavením toku plynu pre nedoplatky za februárové dodávky. Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz však už oznámila, že dlžoby v stanovenom termíne vyrovná. Slovensko je na prísune plynu z východu úplne závislé, v januári zostalo pre spor Moskvy a Kyjeva bez dodávok asi dva týždne.

Slovensko má podľa Jahnátka zabezpečený dostatok plynu v prípade výpadku dodávok z Ruska v zásobníkoch, krajina je tiež pripravená obnoviť spätný tok suroviny zo západu. Prísun plynu z územia Česka pomohol počas januárového výpadku dodávok zrušiť obmedzenia odberu pre slovenské podniky.

Slovensko sa ocitlo po spore medzi Moskvou a Kyjevom bez prísunu ruského plynu cez ukrajinské územie od 7. do 20. januára. Viaceré podniky obmedzili alebo prerušili pre nedostatok plynu výrobu, výpadok zrejme negatívne poznačil aj rast ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu