Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jahnátek sľubuje ľahší prístup k úverom

BRATISLAVA - Podnikatelia, ktorí získajú peniaze na niektoré projekty z eurofondov, budú mať ľahší prístup k bankovým úverom na ich spolufinancovanie. Vyplýva to z dohody medzi ministerstvom hospodárstva a Slovenskou bankovou asociáciou.

Ministerstvo hospodárstva z programu EÚ, ktorý je určený pre rozvoj podnikateľského sektoru, cestovného ruchu alebo pre energetické projekty, rozdelí približne 900 miliónov eur (27,11 miliardy korún).

"Podpisom tejto rámcovej zmluvy (...) sa otvára priestor pre ďalších 15 komerčných bánk, ktoré podpíšu individuálne separátne zmluvy s ministerstvom hospodárstva, ktoré budú zabezpečovať spolufinancovanie pre podnikateľský sektor v rámci operačného programu," povedal dnes novinárom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Projekty, ktoré dostanú peniaze z eurofondov, sú podľa šéfa SBA Igora Vidu pre banky zárukou. "Riziko je minimalizované práve tým, že je tam možnosť čerpať európske fondy bez povinnosti splácania," poznamenal. Uchádzačov o financie z programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast bude o zmluve s bankami informovať ministerstvo hospodárstva. S bankovým úverom však nemôžu počítať všetci záujemcovia.

"To neznamená, že automaticky dostane každý úver. Banky musia byť predvídavé v tomto procese," povedal Jahnátek. Ministerstvo hospodárstva plánuje tento rok vyhlásiť všetky výzvy z eurofondov, ktoré sa prostredníctvom neho realizujú. "S tým, že už v roku 2009 by sme chceli dať do terénu všetky prostriedky, ktoré máme nakumulované v rámci štrukturálnych fondov," dodal Jahnátek.

Rýchlejšie čerpanie prostriedkov z eurofondov by podľa kabinetu Roberta Fica mohlo napomôcť zmierniť dopady hospodárskej a finančnej krízy. Ich čerpanie má totiž podporiť rast slovenského hospodárstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu