Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voda na západnom Slovensku, ktorá zaplavila domy, ustúpila

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Situácia v Myjave, kde miestne toky vo štvrtok zaplavili cesty a rodinné domy, sa zlepšila. Vďaka klesaniu hladiny na prítokoch rieky Myjavy a priaznivejšiemu počasiu sa prestali vodné toky vylievať z brehov, informoval dnes hovorca myjavskej radnice Marek Hrin.

Hladiny riek začali klesať i v niektorých ďalších obciach na západe krajiny, v ktorých voda zaliala domy alebo pozemky. Niektoré cesty v postihnutých oblastiach boli však ťažko prejazdné. Meteorológovia pre hroziace záplavy ponechali pre Záhorie najvyššiu možnú výstrahu. Tretí výstražný stupeň, ktorý vyhlásili aj pre juhovýchod krajiny, pred poludním odvolali.

"Situácia bola podľa členov povodňovej komisie najkritickejšia v noci, keď vybrežená rieka začala zaplavovať záhrady, dvory i priamo rodinné domy občanov miestnej časti Turá Lúka, ohrozené boli prevádzky niektorých firiem," poznamenal Hrin. Voda v meste zaplavila tiež futbalové ihrisko. Situácia sa však postupne zlepšila, voda sa do koryta vrátila aj v lokalite Trnovce, zlepšenie zaznamenali i v časti Žaboškreky, ktoré spolu s Turou Lúkou patrili v Myjave medzi najviac postihnuté.

Ak sa situácia nezmení, mesto podľa Hrina začne s odstraňovaním nánosov z ciest a chodníkov a likvidáciou prípadných škôd. Rozliaty potok ešte vo štvrtok skomplikoval život aj niektorým obyvateľom bratislavskej časti Lamač, kde sa voda dostala do podzemných garáží. Vo Vajnoroch voda zasa zaliala jednu z ulíc. Stella Centrum, ktoré mapuje dopravnú situáciu, upozornilo okrem Vajnôr na ťažšie prejazdné cesty i medzi západoslovenskými obcami Sobotište a Vrbovce, ako aj medzi dedinami Prietrž a Bukovec. Pre zaplavenie vozovky uzatvorili cestu medzi Podbrančom a Majeríčkami.

Tretí stupeň povodňovej aktivity dnes na poludnie platil na riekach Myjava v Jablonici a Morava v Kopčanoch. Vážna situácia bola i na Šurskom kanáli v Svätom Jure na západe krajiny a na Olšave v Bohdanovciach, ako aj na Rožňave v Michaľanoch na východnom Slovensku. Na viacerých tokoch na Záhorí vyhlásili druhý povodňový stupeň.

"Hladina vody nám začína klesať. Pokiaľ nebude pršať, dúfam, že nás už nič zlé nečaká a budeme môcť pokračovať v čistiacich prácach," povedala ČTK starostka Jablonice Alena Hazuchová. Voda v obci zaplavila záhrady, dvory, tri rodinné domy, pílu, čističku odpadových vôd, park, futbalové ihrisko, kynologické cvičisko, polia a lúky. "Situácia sa nedávno vylepšila, hladina toku je stabilizovaná.

Celú noc sme robili záchranné práce, podarilo sa nám to bez väčších škôd. Keď sme chceli zachrániť štyri zaplavené domy, museli sme prekopať cestu, ktorá bola prekážkou, aby odtekala voda z vybreženého toku," dodala starostka obce Podbranč Viera Končitá. Počas noci podľa nej každú hodinu pribudlo desať centimetrov vody, situácia sa upokojila až nadránom. Voda zaplavila záhrady aj v Malackách v miestnej lokalite Vampíl, situácia sa však postupne začala zlepšovať.

"Ak nepríde k lokálnym nárazovým dažďom, víkend v Malackách by mal byť pokojný," upozornil primátor Jozef Ondrejka. Meteorológovia predpovedajú pre dnešok na viacerých miestach dážď, ktorý by však na juhu krajiny mal postupne ustať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu