Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Jablonici zaplavilo polia, záhrady, ihrisko aj dva domy

JABLONICA – Rieka Myjava sa v Jablonici v okrese Senica začala vylievať z koryta ešte vo štvrtok večer. Ako informovala starostka Jablonice Alena Hazuchová, zaplavené sú polia, píly, záhrady a dvory rodinných domov, ale aj park, ihrisko a kynologické cvičisko.

Voda zasiahla aj dva rodinné domy, z ktorých museli evakuovať dve rodiny. Podľa Hazuchovej v rámci protipovodňových opatrení ešte vo štvrtok rozmiestnili vrecia s pieskom.

„Teraz čakáme, kým voda klesne, aby sme mohli pokračovať,“ uviedla. Vzniknuté škody zatiaľ nevedia odhadnúť. Hladina toku v obci však postupne klesá a situácia je momentálne stabilizovaná. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral o 11:00 výšku hladiny 223 centimetrov. V obci aj naďalej trvá tretí stupeň povodňovej aktivity.

Tretí povodňový stupeň je vyhlásený aj v Kopčanoch v okrese Skalica, kde je hladina rieky Morava vo výške 450 centimetrov. Podľa starostu Dušana Dubeckého zatiaľ voda nič nezaplavila a nerobili ani protipovodňové opatrenia.

„Voda je na rozhraní koryta a medzihrádze a stúpa každú hodinu približne o 10 centimetrov. Ak by sa aj vyliala z koryta, je tu ešte veľká rezerva, medzihrádza je vysoká dva a pol metra,“ uviedol Dubecký. Nepredpokladá, že by sa situácia dramaticky zhoršila skôr ako v pondelok.

Podľa informácií, ktoré zverejnil na svojej internetovej stránke SHMÚ, druhý stupeň povodňovej aktivity na Záhorí stále trvá na rieke Morava v Moravskom sv. Jáne, kde namerali hladinu vo výške 501 centimetrov a na rieke Myjava v Šaštíne-Strážach, kde je hladina toku vo výške 306 centimetrov.

Prvý stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený na tokoch Stupavka pri Borinke, Myjava pri Myjave a Teplica pri Sobotišti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu