Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slota vedie Slovákov do konfliktov, ktoré prehrávajú, tvrdí Mečiar

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes zaútočil na politiku šéfa Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu.

Podľa neho Slotove protimaďarské útoky „hrubo poškodzujú záujmy Slovenska“. Na dnešnej tlačovej besede povedal, že sa dlhodobo dištancuje od Slotových výrokov. „Síce útočí na emócie aj na historické podvedomie, nevytvára nič nové, vedie Slovákov ku konfliktom, v ktorých prehrávame,“ adresoval Slotovi Mečiar. Podľa neho SNS nadraďuje nacionalistickú agendu nad občiansku a sociálnu. „Objektívne slovenskej spoločnosti škodí, zakladá jej tak konflikt rozkladu, nedôvery a nepokoja, namiesto koncentrácie moci,“ domnieva sa Mečiar. Podľa neho treba skôr s maďarskou menšinou vychádzať, ako brojiť proti nej.

Slotovi vyčíta, že opäť otvoril tému predčasných volieb. Na koaličnej rade v centrále SNS sa vraj dohodli, že ani jeden z koaličných lídrov ich nechce. „Sme vstali a podali sme si ruky na čestné slovo, že žiadna strana nebude o predčasné voľby usilovať ani robiť nič, čo by k predčasným voľbám viedlo,“ dodal Mečiar. Podľa neho v parlamente nie je 90 hlasov za vyhlásenie predčasných volieb. Nech by sa dialo čokoľvek, jeho 15 poslancov vraj za predčasné voľby nezdvihne ruku.

Po parlamentných voľbách však chce byť súčasťou vlády. „Budeme v pozícii vládnej strany,“ uviedol Mečiar. Tvrdí, že už na dnešnej programovej konferencii začali pracovať na budúcom vládnom programe. Podľa neho súčasné preferencie ĽS-HZDS ho nevyrušujú. Podotkol, že keď sa dostanú nad 10 %, tak ĽS-HZDS zrazu zasiahnu škandály.

Vládu treba zoštíhliť, požaduje Mečiar. Podľa neho by bolo možné zlúčiť ministerstvá kultúry a školstva, rezort zdravotníctva by spojil s ministerstvom práce. Za nezastupiteľné však považuje ministerstvá hospodárstva a financií. Tvrdí, že diskutovať treba o pozícii ministerstva pre výstavbu a regionálny rozvoj. Podľa neho terajšie čerpanie eurofondov pod rezortom nie je dobre nastavené.

Mečiar sa prihovára aj za nové usporiadanie moci. Na dnešnej programovej konferencii povedal, že by bol za otvorenie Ústavy. Podľa neho by mohol vzniknúť dvojkomorový parlament, ktorému by postačovalo súčasných 150 poslancov. Prehodnotiť by chcel aj rozdelenie výkonnej moci. Spomenul štáty, ktoré majú silného prezidenta, v ktorého rukách je výkonná moc. Nepozdáva sa mu, keď je vláda závislá od toho, akú má podporu v parlamente. V takých prípadoch sa podľa neho poslanci môžu „zahrávať“ s vládou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu