Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gašparovič odobril zrušenie vojenských súdov

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič odobril zrušenie vojenských súdov.

Podpísal novelu zákona o súdoch, ktorá vojenské súdy ruší k 1. aprílu. Vojenskí sudcovia prejdú na civilné súdy. Konania, ktoré sa na vojenských súdoch začali pred 1. aprílom, prevezmú okresné súdy, odvolania bude namiesto Vyššieho vojenského súdu riešiť Najvyšší súd SR.

Návrh na zrušenie vojenských súdov predložil minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorý ich označil za relikt totalitného obdobia. Proti zrušeniu vojenských súdov sa postavili poslanci za SNS. Emil Vestenický (SNS) navrhol ich reorganizáciu. Tri obvodové súdy sa mali zlúčiť do jedného so sídlom v Banskej Bystrici a odvolacím súdom by zostal Vyšší vojenský súd v Trenčíne, neuspel však. Harabin pred hlasovaním v NR SR pohrozil, že ak prejde návrh SNS, novelu z rokovania parlamentu stiahne.

Prezident ďalej podpísal novelu zákona o vojnových veteránoch. Ministerstvo obrany potrebu novely odôvodnilo predošlými zmenami, keď sa novelou zákona o protikomunistickom odboji zmiešali dve rôzne kategórie osôb - vojnoví veteráni a účastníci protikomunistického odboja - politickí väzni, pričom z historického ani vecného hľadiska ich nie je vhodné spájať. Novelou sa odstraňuje podľa ministra obrany Jaroslava Bašku systémová chyba, keď sa zlúčili tí, ktorí so zbraňou v ruke bojovali proti fašizmu, prípadne sa zúčastnili na vojenských misiách s osobami, ktoré sa zapojili do protikomunistického odboja.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu