Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Priehrada Slatinka je zbytočná investícia, tvrdia aktivisti

(Zdroj: SITA)

ZVOLEN - Plánovaná výstavba priehrady Slatinka pri Zvolene je zbytočná investícia, ktorú nikto nepotrebuje. Povedali to dnes zástupcovia mimovládnych organizácií počas verejného prerokovania zvažovaného vodného diela.

Vodohospodári zdôvodnili plánované prehradenie riečky Slatina dostavbou dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce. Priehrada by mala vypúšťať zvýšené množstvá vody do rieky Hron v letných mesiacoch. Zástupkyňa Slovenských elektrární, ktoré Mochovce dokončujú, Alena Mečiarová však dnes opäť vyhlásila, že nádrž nie je potrebná a pre Mochovce postačuje voda z nádrže Veľké Kozmálovce.

Spoluautor správy o hodnotení vplyvu priehrady na životné prostredie Vladimír Druga jej oponoval a tvrdil, že priehrada je potrebná. Pri odbere vody potrebnej na chladenie jadrovej elektrárne by podľa neho mohla príliš klesnúť hladina Hrona. Kritické sú vraj najmä letné mesiace. Podľa riaditeľa slovenskej pobočky environmentálnej organizácie Greenpeace Juraja Rizmana si odporujú skoršie a súčasné stanoviská o potrebe vodného diela Slatinka v súvislosti s dostavbou Mochoviec.

V súčasnosti je stanovené minimálne množstvo vypúšťanej vody z vodnej nádrže Kozmálovce do Hrona na 6,6 metra kubického za sekundu, v posudzovanom materiáli o výstavbe priehrady sa uvažuje s minimálnym prietokom 11 metrov kubických za sekundu. Vodohospodári o prehradení riečky Slatina uvažujú už od roku 1958, intenzívna príprava na výstavbu kontroverznej nádrže sa začala v polovici 80. rokov minulého storočia.

Na území, ktoré má byť zaplavené, platila stavebná uzávera a dlhé roky sa tam nesmeli rekonštruovať ani stavať nové domy. Nehnuteľnosti vykúpil štát a obyvateľov vysťahoval do susednej Zvolenskej Slatiny. Začiatok stavby sa pre nedostatok peňazí stále odsúval, podľa skorších informácií ministerstva životného prostredia sa nezačne s budovaním diela skôr ako v roku 2011.

Priehrada za viac ako 90 miliónov eur (viac ako 2,7 miliardy korún) by mala v prípade sucha zvýšiť prietok vody v Hrone. Približne 35 metrov vysoká hrádza zadrží podľa projektu 27 miliónov metrov kubických vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu