Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aktivisti sa zrazili s veľrybárskou loďou!

(Zdroj: SITA)

SYDNEY - Vo vodách okolo Antarktídy sa v piatok zrazilo plavidlo enviromentálnych aktivistov s japonskou veľrybárskou loďou.

"Počas posledných dní sme s nimi boli v dosť ostrej konfrontácii. Blokovali sme presun (ulovenej veľryby) z jednej lode na druhú, keď si to jedna z nich namierila rovno do nás a zablokovala nás," popísal udalosti tesne pred zrážkou Paul Watson, kapitán lode aktivistov zo skupiny Sea Shepherd Conservation Society. Kolízii sa podľa neho nedalo vyhnúť. Loď pri náraze utrpela len menšie škody.

Aktivisti z tejto organizácie znepríjemňujú život japonským lovcom veľrýb pri Antarktíde každoročne už päť rokov, podľa Watsona však veľrybári doteraz nikdy neboli takí agresívni. "Zrejme sú frustrovaní z toho, že prichádzajú o peniaze, a dostali príkaz, nech urobia všetko možné, aby sme im nemohli brániť v zabíjaní veľrýb," poznamenal Watson.

Japonci aktivistov označujú za ekoteroristov, pretože sa im snažia narušiť každoročný lov. Hovorca vládneho Inštitútu na výskum veľrýb Glenn Inwood povedal, že o kolízii síce nevie, ale je "absolútne v poriadku, ak sa plavidlo bráni voči námorným kriminálnikom". "Nejde tu o útok, ale o obranu plavidla... a to je všetko, čo Japonsko robí," vyhlásil.

Medzinárodné moratórium na komerčný lov veľrýb sa zaviedlo v roku 1986, Japonsko však výlov stoviek týchto cicavcov ročne odôvodňuje vedeckými účelmi. Japonci sa netaja tým, že veľrybie mäso končí v reštauráciách a Západ obviňujú z toho, že nerešpektuje ich kultúru.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu