Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Nespokojní aktivisti: Saktorovi dali smetiak!

Ivan Saktor
Ivan Saktor

BANSKÁ BYSTRICA - Občianska iniciatíva Občania mestu a petičný výbor proti výstavbe hotela pri banskobystrickom Múzeu SNP dnes darovali primátorovi mesta Ivanovi Saktorovi smetiak, do ktorého vraj môže hádzať pripomienky občanov. Protestovali tak proti spôsobu komunikácie vedenia mesta s občanmi. Saktor akciu označil za nátlak. Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici by o stavbe hotela malo rozhodnúť na dnešnom zasadnutí.

"Dnes už nejde iba o hotel pri múzeu SNP, náš protest má širšie rozmery," povedala iniciátorka petície Klára Kubičková. Petíciu, ktorá mala výstavbe hotela pri tejto dominante Banskej Bystrice zabrániť, vlani podpísalo približne 4000 ľudí a radnica ju zobrala na vedomie. Saktor vtedy sľúbil verejnú diskusiu, no podľa Kubičkovej žiadna nebola a radnica zaradila rokovanie o hoteli na program mestského zastupiteľstva. Darčeky a hračkárske stavebné stroje dostali aj predsedovia poslaneckých klubov.

Saktor dnes kritiku aktivistov odmietol. O zmene územného plánu, ktorá umožní stavbu hotela v centre mesta, budú podľa neho poslanci hlasovať bez ohľadu na nátlakové akcie aktivistov. Primátor už skôr upozornil, že pokiaľ by mesto bez vážneho dôvodu zmenu územného plánu odmietlo, muselo by investorovi nahradiť škodu.

Pozemok kúpila od štátu ešte v roku 2004 súkromná firma, ktorá o rok neskôr získala od krajského pamiatkového úradu súhlas na výstavbu hotela. Mesto navyše vlani na jar schválilo zmenu využitia pozemku z mestskej zelene na občiansku vybavenosť.

Odporcom stavby vadí napríklad to, že viacposchodový hotel zakryje doteraz dominantnú stavu Pamätníka SNP a pri jeho výstavbe sa môžu poškodiť historické mestské hradby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu