Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Armáda v 90. rokoch skartovala materiály kontrarozviedky

(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Armáda zničila v rokoch 1996 až 2001 stovky dokumentov bývalej vojenskej kontrarozviedky z čias socializmu. Napísal to dnes denník Sme.

Pokyn na skartovanie materiálov vydalo podľa denníka Vojenské obranné spravodajstvo (VOS). Medzi zničenými dokumentmi boli aj správy o vyťažovaní agentov či informácie o akciách v rokoch 1988 až 1990. Ministerstvo obrany sa bránilo, že postupovalo v súlade so zákonom.

"Zničené boli pravdepodobne na základe smerníc ministerstva vnútra spred roku 1989, čo považujeme za chybu," povedal Sme Pavol Pytlík z Ústavu pamäti národa (ÚPN). ÚPN skúma zločiny bývalého komunistického režimu a k informáciám o skartovaní dokumentov sa dostal pri skúmaní materiálov, ktoré získal od VOS v roku 2004.

Množstvo dokumentov skartovala krátko po páde komunizmu v novembri 1989 aj Štátna bezpečnosť (ŠtB), čo doteraz znemožňuje získať mnohé informácie o jej činnosti alebo spolupracovníkoch. Pod ŠtB pred rokom 1989 spadala aj vojenská kontrarozviedka.

Skartovanie vojenských materiálov podľa Sme nariadil v rokoch 1996 a 1998 vtedajší riaditeľ VOS Milan Sikorai, pokračovali aj za jeho nástupcu Jozefa Cudráka. "V skartačnej komisii ministerstva obrany sedeli odborníci, ktorí zrejme vedia posúdiť, čo mohli, respektíve nemohli skartovať," bránil sa pre Sme Sikorai. Aj Cudrák tvrdil, že komisia konala podľa zákona. "Skartačná komisia vykonávala skartácie dokumentov na základe plynutia lehôt určených pri ich spracovaní," reagoval hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela.

V rokoch 1996 až 2001 boli ministrami obrany Ján Sitek (SNS) a Pavol Kanis (SDĽ). Obaja tvrdili, že o ničení dokumentov nevedeli. "Keby som o tom vedel, tak to zastavím," citovalo Sme Siteka. "Takéto veci boli vždy v kompetencii spravodajských služieb," dodal Kanis.

Neskorší bývalí ministri Ivan Šimko a Juraj Liška sa zhodli, že za zničením materiálov mohli stáť ľudia, ktorým by ich zverejnenie uškodilo. "Keďže ide o dokumenty z konca 80. rokov, predpokladám, že v nich mohlo byť aj viacero ľudí, ktorí sú dodnes aktívni v rôznych funkciách, vrátane najvyšších postov v štáte," vyhlásil Liška.

Sme poznamenalo, že podobný prípad sa v minulosti stal aj v susednom Česku, kde chceli bývalí dôstojníci vojenskej kontrarozviedky zničiť vrecia s dokumentmi o činnosti komunistickej tajnej služby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu