Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Časť zberového papiera bude možno slúžiť na vykurovanie

BANSKÁ BYSTRICA - Časť vytriedeného zberového papiera skončí na Slovensku v budúcnosti možno v kotolniach a bude slúžiť na vykurovanie bytov.

Množstvo vytriedeného papiera rastie a podniky už ho nestačia spracovať. Situáciu zhoršil koncom minulého roku pokles záujmu o túto surovinu a zníženie jej výkupnej ceny aj v okolitých štátoch. ČTK o tom dnes informoval generálny sekretár Zväzu celulózo-papierenského priemyslu (ZCPP) Juraj Dlhopolček.

"Pravdepodobne už nastal čas aj pre netradičné spôsoby zhodnocovania druhotných surovín, napríklad pri zberovom papieri jeho energetické zhodnocovanie," povedal Dlhopolček. Tradičné spracovanie zberového papiera na výrobu hygienických papierov je podľa neho v súčasnosti na hraniciach svojich možností, pretože hotové výrobky sa neoplatí expedovať na väčšie vzdialenosti. Ekonomická kríza znížila aj dopyt po kartónových obaloch.

Na Slovensku triedi komunálny odpad väčšina miest a obcí. Odpadový papier však začiatkom roka prestali niektoré firmy kvôli plným skladom vykupovať. Podľa Dlhopolčeka obmedzila výrobu, a tým aj spracovanie zberového papiera plynová kríza, v súčasnosti však najväčšie papierne bežia na plný výkon. Do konca roku plánujú odobrať od dodávateľov podobné množstvá ako v minulosti, keď ročne zužitkovali spolu takmer 210.000 ton zberového papiera. Na Slovensku sa vytriedi a znova použije 52 percent z celkového množstva predaného papieru.

Na Slovensku spracováva zberový papier na hygienické výrobky Metsä Tissue Žilina a SHP Harmanec. Najväčším spracovateľom zberového papiera je Smurfit Kappa Štúrovo, ktorý ho používa pri výrobe zvlnenej vrstvy lepenky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu