Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Súd prepustil jedného z odsúdených za vraždu Cervanovej

Miloš Kocúr
Miloš Kocúr (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Jeden z hlavných odsúdených za vraždu medičky Ľudmily Cervanovej spred vyše 30 rokov, Miloš Kocúr, sa dostane na slobodu.

O jeho podmienečnom prepustení rozhodol dnes trnavský krajský súd. Kocúr, ktorý sa v minulosti musel do väzenia vrátiť podobne ako ďalší odsúdený, Milan Andrášik, požiadal o prepustenie, lebo si odpykal tri štvrtiny trestu.

"Odsúdeného z výkonu trestu odňatia slobody (súd) podmienečne prepustil, pričom mu zároveň určil skúšobnú dobu v trvaní štyri roky," informoval hovorca súdu Martin Sýkora. Krajský súd tak zmenil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý ešte v decembri Kocúra i Andrášika odmietol pustiť na slobodu. Súd vtedy podľa médií skonštatoval, že obaja odsúdení "nie sú pripravení začleniť sa do spoločnosti".

Vražda Cervanovej patrí k najkontroverznejším a zrejme aj najdlhším procesom v dejinách slovenskej justície. Prípad vyvrcholil pred dvoma rokmi, keď Najvyšší súd v obnovenom procese potvrdil vinu Andrášikovi, Kocúrovi a ďalším štyrom mužom. Andrášik a Kocúr sa museli po 16 rokoch vrátiť do väzenia, lebo im Najvyšší súd zvýšil tresty na 15 z pôvodných 13 rokov.

Dvadsaťročnú Cervanovú zavraždili podľa súdov v lete 1976. Predtým ju údajne uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline a v jednom byte ju opili a znásilnili. Odsúdení však vinu odmietali s tým, že bývalý režim proces zmanipuloval a stali sa len náhodnými obeťami snahy vyšetrovateľov ukončiť verejnosťou sledovaný prípad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu