Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Samostatný ombudsman pre deti zrejme nebude

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Na Slovensku zrejme nebude samostatný ombudsman pre deti, proti je ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. "Zriadiť novú osobitnú inštitúciu ochrancu práv detí sa v súčasnej situácii inštitucionálneho zabezpečenia javí ako kontraproduktívny krok," uviedol rezort v návrhu Národného akčného plánu pre deti na roky 2009-2012, ktorý predložil na rokovanie vlády.

Ministerstvo presadzuje vznik Úradu ochrany práv dieťaťa, ktorý nemá fungovať samostatne, vytvoriť sa má buď pod úradom súčasného ombudsmana Pavla Kandráča, alebo pod Slovenským národným strediskom pre ľudské práva. Ministri majú v stredu vybrať jednu z alternatív. Ministerka práce Viera Tomanová odporúča, aby nový úrad vznikol u Kandráča, lebo má jednoznačne nezávislé postavenie a už v súčasnosti má rozsiahle oprávnenia vo vzťahu k právam detí.

Ak jej vláda vyhovie, bude treba novelizovať Ústavu SR, ktorá upravuje činnosť ombudsmana. Kandráč si myslí opak. Podľa neho novela ústavy nebude potrebná, stačí upraviť zákon o verejnom ochrancovi práv, do ktorého by sa doplnilo, že pod jeho pôsobnosť patria aj práva detí. "Bol by to pomerne jednoduchý krok, pretože by sa nevyžadovali nejaké veľkolepé legislatívne úpravy".

Podľa Kandráča vláda by sa mala rozhodnúť pre jeho úrad. Samostatného ombudsmana pre deti nechce. "Nevidím opodstatnenosť, pretože dá sa to riešiť v rámci inštitúcií, ktoré už na Slovensku existujú a poskytujú ochranu," dodal Kandráč s tým, že už v súčasnosti chráni práva detí. Zriadenie samostatného útvaru od nás požadujú medzinárodné organizácie, medzi nimi aj Výbor OSN pre práva dieťaťa.

Podľa Kandráča útvar pre ochranu práv detí, ktorý by založili uňho, by mal vlastný rozpočet a mohol by sa podrobnejšie venovať agende detí. Podľa vedúcej kancelárie verejného ochrancu práv Henriety Antalovej nový útvar by mohol väčšmi konať z vlastnej iniciatívy a podrobne monitorovať dodržiavanie Dohovoru práv dieťaťa v dojčenských ústavoch, v školách či ústavoch pre výkon trestu odňatia slobody.

Úlohami nového úradu by mala byť najmä ochrana a podpora práv detí, riešenie konkrétnych prípadov, kde je podozrenie na porušovanie práv dieťaťa, monitorovanie problémov v oblasti ochrany práv detí, vypracovávanie odborných stanovísk pre súdy či vydávanie stanovísk ku kauzám, ktoré ohrozujú práva dieťaťa. Rezort počíta s tým, že nová inštitúcia začne fungovať od 1. júla. Podľa materiálu ak by úrad vznikol u Kandráča a mal by 18 úradníkov, ročne by potreboval okolo 500 tisíc €. V prípade 25 úradníkov by bolo treba okolo 680 tisíc €. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva vypočítalo ročné náklady na jeho prevádzku na vyše 398 tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu